Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt"

Rickard Söderberg är nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle Sporrong

"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald", säger Rickard Söderberg.

Foto: Sanna Dolck

Han sjunger opera och debatterar. Han har tävlat i Melodifestivalen, varit körledare i "Körslaget" och dansat i "Let's dance". Trots flitigt pendlande till huvudstaden och turnerande vägrar Rickard Söderberg, nominerad till "Årets skåning", att överge sitt Skåne.

– Det enda jag saknar är att jag inte får vara här mer, säger operasångaren.

Rickard Söderbergs Malmö-favoriter

Grannen

Kafé Grannen på Värnhem där äter jag frukost varje söndag. Då samlas alla kompisar, det är som en förlängning av ens eget kök.

Slottsträdgårdens kafé

Att bara sitta bland alla blommor, det älskar jag.

Malmö Live konserthus

Både för kulturupplevelserna och för att det är bra mat och häng. Gött att det satsas på kulturen!

Fakta

Rickard Söderberg

Ålder: 41.

Bor: Malmö.

Familj: Maken Anders.

Gör: Operasångare, debattör. Utbildad vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Har uppträtt på operahus över hela världen. 2013 debuterade han regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina. Hösten 2013 ledde han Team Rickard från Halmstad i "Körslaget" i TV4 och slutade på bronsplats. 2015 debuterade han i Melodifestivalen tillsammans med Elize Ryd.. Han tävlade också i "Let's dance" 2016.

Aktuell: Uppträder på Malmö pride. Turnerar med operan Kick off med Malmö opera i höst och släpper en Barbra Streisand-skiva.

Favoritplats i Skåne: – Ales stenar, jag älskar den platsen. Där finns mystik och vacker natur och vatten åt alla håll, och det finns bra fik i närheten. Det är en av mina älsklingsställen i Skåne. Och så tycker jag om och att gå i skogen i Stenshuvud.

Rickard Söderberg flyttade till Malmö från Halmstad för 16 år sen och kärleken till staden har hållit honom kvar här trots att han ofta arbetar uppe i den kungliga huvudstaden.

– Jag tänker att det är Stockholm som ligger off och inte Skåne. Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald, närhet till natur och hav och ett kynne som jag uppfattar som ledigt, lätt och lustfyllt. Det är inte så stressigt utan mer relaxat, säger han.

Det var i samband med att Rickard Söderberg studerade på Operahögskolan i Köpenhamn som han valde att bosätta sig i Malmö. Det var där Rickard träffade sin nuvarande man Anders, under ett demonstrationståg. Redan då brann Rickard för en bättre värld. Utöver sitt yrke som operasångare, är han en högljudd debattör som bland annat strider för miljö- och hbtq-frågor. 2014 lyfte han frågan om hbtq-personers situation i Ryssland, genom att starta ett upprop på Facebook där han uppmanade till att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan. Samma år nominerades han till årets Homo av tidningen QX.

"Ett litet pris"

Priset han fått betala för sitt engagemang är bland annat att utstå trakasserier på sociala medier, hot och våld. Han har vid ett antal tillfällen blivig misshandlad på gatan. En gång blev han överfallen på väg hem från arbetet på Malmö Operan.

– Det påverkar min personliga frihet och hur jag kan röra mig, men det är ett litet pris i förhållande till hur vikigt jag tycker det är att försöka göra det jag gör. Jag har råkat ut för hatbrott på många olika ställen, men jag känner mig trygg hemma i Malmö. Jag är inte rädd och låter dem inte skrämma mig bort från gatorna. När det gäller samtalstonen på sociala medier så får man bara klappa medhårs och tala lugnt med dem.

Just mångfalden är något som operasångaren uppskattar med Malmö.

– Det är influenser från hela världen, jag förstår att det blir motsättningar men vi kan också inspireras av varandra. Jag försöker att alltid se det positiva, säger Rickard Söderberg.

Deltar i Pride

Han tycker att Malmö skulle kunna ha lite fler gayklubbar på sin repertoar men å andra sidan menar han att det är lätt att svänga över till Köpenhamn för ett större utbud.

– Malmö har en bra rfsl-förening, och Malmö pride har vuxit och visar den mångfald och kraft som finns i Skåne. Det är viktigt att det finns för att de som driver de här frågorna ska få känna sig som en del av gemenskapen, säger han.

Under årets upplaga av Malmö pride 5-11 augusti kommer Rickard Söderberg självklart att delta.

– Jag kommer att vara med på Dragshowgalan och paraden och så kommer jag att sjunga i Johanneskyrkan på gaymässan på söndagen.

Blir det nån semester alls i sommar?

– Nej, inte en enda dag men de finns det andra tillfällen till att ha.

I höst är Rickard aktuell med turnén Kick off med Malmö opera och en skiva som han spelat in tillsammans med Barbra Streisands musiker i Hollywood.

– Det var obeskrivligt coolt. Hon är en av dem jag har tatuerad på kroppen. Det här är så nära man kan komma henne och en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!