Rickard Söderberg är nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle SporrongRickard Söderberg är nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle Sporrong
Rickard Söderberg är nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle Sporrong
"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald", säger Rickard Söderberg. Foto: Sanna Dolck"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald", säger Rickard Söderberg. Foto: Sanna Dolck

"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald", säger Rickard Söderberg.

 Foto: Sanna Dolck

"Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt"

Publicerad

Han sjunger opera och debatterar. Han har tävlat i Melodifestivalen, varit körledare i "Körslaget" och dansat i "Let's dance". Trots flitigt pendlande till huvudstaden och turnerande vägrar Rickard Söderberg, nominerad till "Årets skåning", att överge sitt Skåne.

– Det enda jag saknar är att jag inte får vara här mer, säger operasångaren.

Rickard Söderberg flyttade till Malmö från Halmstad för 16 år sen och kärleken till staden har hållit honom kvar här trots att han ofta arbetar uppe i den kungliga huvudstaden.

– Jag tänker att det är Stockholm som ligger off och inte Skåne. Jag älskar Skåne, det är freaking fantastiskt. Här finns en naturlig mångfald, närhet till natur och hav och ett kynne som jag uppfattar som ledigt, lätt och lustfyllt. Det är inte så stressigt utan mer relaxat, säger han.

Det var i samband med att Rickard Söderberg studerade på Operahögskolan i Köpenhamn som han valde att bosätta sig i Malmö. Det var där Rickard träffade sin nuvarande man Anders, under ett demonstrationståg. Redan då brann Rickard för en bättre värld. Utöver sitt yrke som operasångare, är han en högljudd debattör som bland annat strider för miljö- och hbtq-frågor. 2014 lyfte han frågan om hbtq-personers situation i Ryssland, genom att starta ett upprop på Facebook där han uppmanade till att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan. Samma år nominerades han till årets Homo av tidningen QX.

"Ett litet pris"

Priset han fått betala för sitt engagemang är bland annat att utstå trakasserier på sociala medier, hot och våld. Han har vid ett antal tillfällen blivig misshandlad på gatan. En gång blev han överfallen på väg hem från arbetet på Malmö Operan.

– Det påverkar min personliga frihet och hur jag kan röra mig, men det är ett litet pris i förhållande till hur vikigt jag tycker det är att försöka göra det jag gör. Jag har råkat ut för hatbrott på många olika ställen, men jag känner mig trygg hemma i Malmö. Jag är inte rädd och låter dem inte skrämma mig bort från gatorna. När det gäller samtalstonen på sociala medier så får man bara klappa medhårs och tala lugnt med dem.

Just mångfalden är något som operasångaren uppskattar med Malmö.

– Det är influenser från hela världen, jag förstår att det blir motsättningar men vi kan också inspireras av varandra. Jag försöker att alltid se det positiva, säger Rickard Söderberg.

Deltar i Pride

Han tycker att Malmö skulle kunna ha lite fler gayklubbar på sin repertoar men å andra sidan menar han att det är lätt att svänga över till Köpenhamn för ett större utbud.

– Malmö har en bra rfsl-förening, och Malmö pride har vuxit och visar den mångfald och kraft som finns i Skåne. Det är viktigt att det finns för att de som driver de här frågorna ska få känna sig som en del av gemenskapen, säger han.

Under årets upplaga av Malmö pride 5-11 augusti kommer Rickard Söderberg självklart att delta.

– Jag kommer att vara med på Dragshowgalan och paraden och så kommer jag att sjunga i Johanneskyrkan på gaymässan på söndagen.

Blir det nån semester alls i sommar?

– Nej, inte en enda dag men de finns det andra tillfällen till att ha.

I höst är Rickard aktuell med turnén Kick off med Malmö opera och en skiva som han spelat in tillsammans med Barbra Streisands musiker i Hollywood.

– Det var obeskrivligt coolt. Hon är en av dem jag har tatuerad på kroppen. Det här är så nära man kan komma henne och en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag