Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jack, 10, efterlyste sin katt – då plockades lappen ned

Jack Magnusson, 10 år, satte upp lappar runtom i Klashamn för att försöka hitta sin försvunne katt. En av dem plockades ned.Foto: Privat
Claes Magnusson vill att Malmö stad tänker om när det kommer till affischering på busshållsplatser.Foto: Privat

Jack Magnusson, 10, efterlyste sin försvunne katt Rex på en busshållsplats i Klagshamn.

Bara någon timme senare såg pappan Claes hur lappen plockades ned.

– Om en katt har försvunnit borde man kunna göra ett undantag, säger Claes Magnusson.

Efter att katten Rex varit försvunnen i ungefär en vecka ville Jack Magnusson, 10, ha hjälp med att hitta honom. Jack skrev ut en efterlysning som han satte upp på omkring tio platser i stadsdelen Klagshamn i Malmö.

Men vid busshållsplatsen Glada hörnan fick lappen inte vara kvar länge. Claes Magnusson säger att han såg med egna ögon hur lappen plockades ned av en fastighetsförvaltare.

– Det kändes inte rätt. Jag förstår väl att det kan missbrukas om man får sätta upp vad som helst och var som helst. Men om en katt har försvunnit borde man kunna göra ett undantag, säger Claes.

Katten har fortfarande inte hittats – och Claes Magnusson ifrågasätter varför efterlysningen inte fick vara kvar.

– Barnen blev jätteledsna och fattade inte varför den togs ned, säger han.

Här plockar en fastighetsförvaltare ned efterlysningen av katten Rex från busshållsplatsen.Foto: Privat

Skånetrafiken sköter driften

Kommunen har skrivit avtal med flera aktörer som får styra över annonseringen i utbyte mot att man står för kostnaden av busskuren.

De flesta ägs av Clear Channel, men företaget menar att det är i det här fallet är Skånetrafiken som sköter driften av busskuren.

– Det går inte att sätta upp lappar som skymmer busstiderna till exempel, säger Annika Abrahamsson, kommunikationschef gatukontoret Malmö stad.

– Man kan inte ha lappar som sitter uppe kors och tvärs, det måste vara lämpligt. Det finns ett antal affischeringsplatser, till exempel affärer brukar fungera bra.

Schönström (S) är kritisk

Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet i Malmö stad, säger att det finns en problematik i att inte ha fullt ansvar över busskurerna.

– Det är synd att vi inte kan styra detta själva, det är klart att det finns en balansgång. Vi ska vara tuffa mot företag som sätter upp reklam där, men se mer mellan fingrarna när det gäller barn och deras husdjur. Det måste få vara mänskligt oavsett vad avtalet säger.

– Jag tycker att man kan ha lite mer fingertoppskänsla. Låt lappen sitta kvar. Det är trots allt en katt som är bortsprungen, säger Andreas Schönström.

Kvällsposten har sökt Skånetrafiken, som kan ge svar först på tisdagen. 

 

Fotnot: I en tidigare version av den här texten skrevs att företaget Clear Channel ägde busskuren i fråga. Så är inte fallet, utan det är en annan aktör som har tagit ner lappen. Clear Channel säger att man gärna hjälper familjen som råkat ut för problemet om den tar kontakt med företaget.