Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark förbjuder burka på allmän plats

Niqab är ett plagg som täcker hela kroppen och ansiktet.
Foto: CHRISTIAN BRUNA/ TT
Burka.
Foto: PRESSENS BILD
Förbudet gäller från och med augusti månad på alla offentliga platser i Danmark.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Nu har danska folketinget sagt ja till ett förbud att bära täckande plagg, såsom burka och niqab, på allmän plats.

Det rapporterar danska medier – bland annat DR

Förbudet gäller från och med augusti månad på alla offentliga platser. 

Den som bryter mot det, och inte "tjänar ett särskilt syfte", riskerar böter på 1000 danska kronor.

Särskilda syften kan vara till exempel att man drar upp sin halsduk upp till näsan när det är väldigt kallt på vintern eller om man har mask på sig för att man ska till en maskerad.


LÄS MER: Politisk majoritet för burkaförbud i Danmark

Sådant som kan komma att bryta mot förbud är främst burka, niqab och rånarluva. Även halsdukar, hjälmar och konstgjorda skägg kan komma att innefattas om de täcker ansiktet för mycket, enligt DR.

Har pågått från 2009

En majoritet i danska folketinget, dansk motsvarighet till riksdagen, röstade för förbudet under torsdagen. 

Beskedet kom efter omfattande diskussioner som pågått under lång tid och både splittrat partiblocken och den danska regeringen.

Frågan kom på tapeten redan under 2009 efter ett förslag från Dansk Folkeparti.

– Danmark tar nu officiellt avstånd  – inte bara med ord utan också med handling – från politisk islam, säger politikern Martin Henriksen från Danskt Folkeparti, till DR och fortsätter:

– Det har tagit nästan 10 år att överbevisa ett flertal i folketinget om, att vi skulle förbjuda burka och niqab i offentliga rum. Nu faller det på plats och hädanefter bör folketinget, enligt Dank Folkepartis uppfattning, arbeta vidare med nya tilltag mot islamiseringen av Danmark.

Folketingets beslut är dock inte ett uttalat burkaförbud eftersom ett förbud mot enbart muslimska kläddräkter bedöms bryta mot grundlagen.

Danska statens jurister slår nämligen fast att ingen på grund av sin trosbekännelse eller härkomst kan bli berövade på "att fullt få uttrycka sina medborgeliga och politiska rättigheter.

Klar majoritet för förbud

I slutändan röstade 75 personer för och 30 personer mot. 

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre och De Konservative röstade alla för tillsammans med två av regeringspartiet Liberal Alliances ministrar – undervisningsminstern och undervisningsordförande.

Innan röstningen så frigjorde Liberal Alliance sin folketingsmedlemmar så att de kunde rösta som de tyckte, förutom minstrarna som var tvugna att gå på regeringens linje.

Förbudet har mött kritik från liberala röster och vänstern. Även en socialdemokratisk politiker har tidigare meddelat att hon tänkte rösta mot förbudet, vilket gjorde att hon avsattes från posten som partiets utvecklingsorförande.

Eva Kjer Hansen från partiet Ventre har tidigare kallat förbudet "helt utan proportion" men efter att hon blev utnämnd till minister berättade hon att hon var tvungen att rösta med resten av regeringen, trots sin egen övertygelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!