Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivar Ehn, 70: Jag vägrade betala

BETALADE INTE. Ivar Ehn i Karlstad med fakturan från det skånska bolaget 118 108. Trots att företaget stod på sig och ringde honom vägrade han att betala. "Det hördes att det var rena bluffen", berättar han.
Foto: Linn Malmén

MALMÖ. Ivar Ehn, 70, blev förbannad när de misstänkta fakturabluffarna 118 108 krävde honom på 21 000 kronor.

Han betalade inte. Men polisen varnar för att bedrägerier som fakturabluffar blivit ett samhällshot.

- Var tredje person som blir utsatt för någon form av avancerat bedrägeri betalar, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

Sedan i går sitter elva personer anhållna i en härva av misstänkt grov utpressning och grova bedrägerier som styrts från Malmö och Lund med högkvarter i Helsingborg.

Cirka 1 000 personer har anmält bolaget 118 108.

Tillslaget är det första av flera som kommer att ske inom närmaste tiden. Utredningen drivs av en speciell aktionsgrupp inom Skånepolisen som döpts till Operation Draupner.

- 118 108 är bara ett exempel. Vi utreder flera andra omfattande bedrägerier som denna, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Malmö.

"En nationell angelägenhet"

Han är djupt bekymrad över hur lätt alltför många låter sig luras. Det är dessutom en våldsam kraft i den våg av bedrägerier som polisen ser växa fram.

- Bedrägeribrotten ökar i sådan omfattning att vi har all anledning att vara oroliga. Folk är så naiva och betalar till personer de inte känner. Internet och de tjänster som finns där har medfört ökade möjligheter att begå den här typen av brott, säger Stefan Sintéus.

Statistiken ger honom anledning att vara rejält bekymrad eftersom var tredje person som bedragarna ger sig på betalar.

- Det här är en nationell angelägenhet, säger han.

Äldre är måltavlor

Bedrägerierna kan förekomma i alla möjliga branscher.

- Där finns hela skalan från grov organiserad brottslighet till en knarkare som slutat begå stölder eller rån och i stället lurar folk att betala i förskott för varor som inte finns, säger han.

I härvan kring det misstänkta företaget 118 108 har pengarna rullat in tack vare bluffakturor skickade i brev till framför allt äldre personer som drivit mindre företag som till exempel jordbruk. Offren har betalat för internetabonnemang och avtal som de aldrig tecknat efter att ha hotats med inkasso och kronofogden.

Affärsidén har varit att sälja annonser för att synas på internet.

- Det är ett slags företagsregister. Jag kan inte se att det är till glädje för en kund att använda det. Vi har kommit fram till att de säljer luft, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

En som inte lät sig luras är förre bonden 70-årige Ivar Ehn i Karlstad. Han blev bara förbannad när bluffbolaget ringde honom och tyckte att han skulle betala 21 000 kronor för något han aldrig beställt.

- Det var tur att jag inte hade dem i närheten. Att komma med så jävla simpla dumheter och så ringde de flera gånger efter varandra. Det hördes direkt på dem att de var rena bluffen, säger Ivar Ehn som blev påtagligt uppiggad av beskedet att polisen slagit till mot bolaget.

Men andra har betalat.

Bo Albrektsson som leder utredningen mot bolaget tillsammans med kollegan Anna Palmqvist räknar med att bluffakturorna kan ha dragit in flera miljoner kronor.

Festade på videoklipp

På en video som finns på internet kan man få en glimt av hur pengarna använts. En lundabo i 20-årsåldern, en av de misstänkta huvudmännen, bjuder till fest och skriker in i kameran.

I måndags tog festen slut. 20-åringen och tre andra i bolaget var på Sturup och greps precis innan de skulle kliva på ett flygplan.

- De skulle resa till Kanarieöarna på semester och nu tyckte vi att vi inte kunde vänta längre, säger Bo Albrektsson.

Han räknar med att begära huvudmännen häktade på onsdag.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!