Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt för överfall på Ivar, 83, har erkänt

– Från en av dem har vi fått en hel del medgivanden om inblandning, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.
Ivar fick bland annat svåra huvudskador under misshandeln.Foto: Privat
Ivar, 83, överfölls i sitt hem i Kallinge.Foto: Peo Moller

83-årige Ivar rånades och misshandlades brutalt i sitt hem.

Enligt Ivar själv misshandlades han bland annat med ett järnrör.

Nu har misstankarna mot de män som misstänkts för överfallet stärkts. 

– Från en av dem har vi fått en hel del medgivanden om inblandning. Att han och de andra två är inblandade i det här, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Ivar, 83, bor ensam i sitt hus i Kallinge. Där har han bott i hela sitt liv. 

Han överfölls i sitt hem i början av februari, enligt vad Ivar berättat för polis vaknade han av att två män tagit sig in i hans bostad. Ivar misshandlades svårt och lämnades sedan allvarligt skadad liggandes på golvet. Han hittas dagen efter av sin dotter som kom på besök.

– Flera personer har brukat livshotande våld mot huvudet och sedan lämnat honom åt sitt öde. Man har varit helt likgiltig inför risken med dödlig utgång, har åklagare Lena-Marie Bergström tidigare berättat för Kvällsposten.

Flera förhör

Fyra män kunde kort efter överfallet gripas. Tre av dessa sitter nu häktade misstänkta för mordförsök och grovt rån. Den fjärde mannen släpptes efter att hans alibi kontrollerats. Han är dock fortfarande skäligen misstänkt.

De tre som sitter frihetsberövade har hörts flera gånger.

– Från en av dem har vi fått en hel del medgivanden om inblandning. Att han och de andra två är inblandade i det här, säger Lena-Marie Bergström. 

De andra två nekar till misstankarna. Ytterligare förhör med de männen är inplanerade.

Söker efter järnrör

Parallellt med förhören arbetar polis med den tekniska delen av utredningen. I förhör har Ivar berättat att han misshandlades med ett järnrör. Det röret har dock inte anträffats.

– Det vi utgår ifrån är målsägarens egna uppgifter om att det här järnröret har använts vid misshandeln av honom i hans hem.

Någon närmare beskrivning av hur järnröret ser ut saknas.

– Han är så pass skärrad och chockad när han vaknar av det här mitt i natten så det enda han kan säga är att ser de här två personerna och att han upplever att de använder ett järnrör för att slå mot honom, säger Lena-Marie Bergström.

Hypotesen är att de misstänkta männen gjort sig av med järnröret på vägen mellan Ivars bostad i Kallinge och en lägenhet i Falkenberg.

– Egentligen kan det vara dumpat varsomhelst längs vägen. Det är där svårigheten är.

Om någon skulle anträffa järnröret ska man kontakta polisen.

– Man ska inte röra vid det. Det kan finnas spår och liknande på röret, säger Lena-Marie Bergström.

Avgörande rapport

Rättsläkaren som undersökt Ivars skador, och vad som kan ha orsakat dessa, kommer snart att lämna in sin rapport. 

Rapporten är en viktig pusselbit för kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

– För att vi ska kunna styrka upp försök till mord behöver vi kunna visa att det varit fråga om att målsägandes liv var i fara.

Polisen arbetar även med att analysera de misstänktas telefoner.

– Vi har skickat spår till NFC som de ska analysera, bland annat de misstänktas kläder och skospår.

I nuläget söks inga ytterligare personer misstänkta för inblandning i överfallet.

– Målsägaren säger att han sett två personer i bostaden. Vi kan inte utesluta att alla tre varit där, vi kan heller inte utesluta att det är någon som sitter ute i bilen och väntar. Vi vet inte riktigt än vilken roll de har haft. Det är det vi vill få svar på genom analyser, utredningar och spårsäkring, säger Lena-Marie Bergström.

 

Fyra män misstänks för överfallet:

Misstänkt 1: Man, 35-årsåldern:

Skriven i Sydsverige. 

Förekommer under flera punkter i belastningsregistret och är bland annat dömd för misshandel. Dömdes 2016 för grov misshandel tillsammans med misstänkt nummer tre efter att ha misshandlat en man med slag, sparkar och tillhyggen.

Häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt rån.

 

Misstänkt 2, man 50-årsåldern:

Dömd för flera brott, bland annat narkotikabrott och vapenbrott. Tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Försatt på fri fot efter att alibi kontrollerats. Dock fortfarande på skäligen misstänkt för försök till mord och grovt rån.

 

Misstänkt 3, man 40-årsåldern:

Förekommer under ett 30-tal punkter i belastningsregistret och är tidigare dömd för bland annat misshandel, vapen- och narkotikabrott. Dömdes år 2016 för grov misshandel tillsammans med misstänkt nummer ett. Han avtjänat flera fängelsestraff och lever enligt en dom ett liv med ”tydliga kriminella värderingar”.

 

Misstänkt 4, man i 25-årsåldern:

Dömd för flera brott, bland annat skadegörelse och rattfylla.

Häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt rån.

 

Detta har hänt:

Torsdag 31 januari blir 83-årige Ivar överfallen i sitt hem i Kallinge. Okända gärningsmän försöker då tilltvinga sig pengar och misshandlar Ivar svårt.

Han hittas dagen efter av sin dotter som kommer till huset för att besöka honom.

Lördagen den 2 februari meddelar polisen att tre män anhållits. Det sker efter tips från allmänheten om en slarvigt parkerad bil i Falkenberg.

En fjärde man greps en dag senare efter att ha anmält sig själv till polisen. De fyra häktades men den äldste av de fyra, en man i 50-årsåldern, försattes några dagar senare på fri fot efter att hans alibi kontrollerats.