Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iva-sköterskan Linda: ”Allt yngre ligger inne”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Linda, 38, vittnar om ett pressat läge inom vården.
Foto: Privat

Iva-sjuksköterskan Linda Petersson, 38, har jobbat under hela coronapandemin.

Nu har smittoläget blivit bättre på många håll – men faran är långt från över, menar hon.

– De sjuka har sjunkit i åldrarna känns det som. Det är betydligt yngre som behöver intensivvård, säger Linda Petersson.

Under hela coronapandemin har Linda Petersson, 38, från Gammalsby på sydöstra Öland, arbetat på Kalmar länssjukhus som intensivvårdssjuksköterska. 

Bara några månader innan pandemin slog till började hon på sjukhuset. 

– Jag hann inte jobba så länge så det blev en stor omställning. Normalt sett arbetar man med två max tre patienter per iva-sjuksköterska. Nu under pandemin har det ibland varit fyra och samtidigt rejält mycket sjukare, säger hon

Rekordtryck på vården

Man brukar också fördela de allra sjukaste patienterna mellan varandra, berättar Linda Petersson.

– Ingen har ju samtidigt vetat hur pandemin skulle bli och i början visste man ingenting. Nu har man lärt sig lite i alla fall. Covid-patienterna är dock inte likt något annat man stött på, säger Linda.

Samtidigt har region Kalmar lokala skärpta restriktioner. Anledningen är att man inte kunnat se någon tydlig nedgång i smittspridningen av covid-19. Trycket på sjukvården har också varit högre än någon gång under pandemin. 

– Vi ser att smittan sprids där vuxna tränar tillsammans inomhus, vid samåkning till jobbet och i sociala sammanhang som middagar – även om man ses i mindre sällskap och tycker att man håller avstånd, även ibland utomhus. Därför ska du inte träffa några andra än dem du bor med, har smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin tidigare sagt. 

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i region Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC

”Betydligt yngre behöver vård”

Samtidigt har Linda fått uppfattningen att de allra sjukaste patienterna sjunkit i åldrarna den senaste tiden.

– Det är betydligt yngre som behöver intensivvård. Just nu har vi patienter på iva som är i 30-årsåldern som ligger i respirator. Det är jobbigt att se, säger Linda Petersson.

Hon fortsätter:

– Är man över en viss ålder är det mer naturligt på ett vis att man blir sjukare. Vi ser de som är värst sjuka och det är inte jättemånga som blir det, men för de som blir det är det fruktansvärt jobbigt. Man vet inte vem det blir som blir sjuk heller, vissa har inga riskfaktorer alls.

Linda Petersson har arbetat som iva-sjuksköterska under hela pandemin.
Foto: Privat

Hoppas på semester i sommar

Kalmar länssjukhus har satt in ett krislägesavtal för att hantera smittoläget. Samtidigt vittnar Linda Petersson om att människor i hennes ålder inte respekterar restriktionerna på sociala medier.

– Jag tycker man ser mycket i sociala medier ”nu kan vi äntligen träffas igen” och att människor lever som normalt. Man kan fortfarande sprida smittan.

I sommar hoppas Linda Petersson och hennes kolleger på att få återhämtning i form av semester. Men de har inte fått något besked än.

– I fjol fick vi inte besked förrän väldigt sent. I år blir det väl likadant. Vi har inga semestervikarier som iva-sköterskor. Vi jobbar på halv styrka på sommaren, säger hon.

SE FLER NYHETER: Här smäller fyrverkerierna – efter att blixten slagit ned

En fyrverkerifabrik i Ljungby började brinna under fredagskvällen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!