Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iva-kritiken: ”Kanske dags att börja lyssna”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lisa Hassel arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Helsingborgs lasarett.
Foto: Privat

För drygt en vecka sedan togs flera iva-platser för coronasjuka bort på Helsingborgs lasarett.

Efter påskhelgen har nu antalet inlagda nästan dubblerats på sjukhuset igen – och sjuksköterskan Lisa Hassel är kritisk.

– Jag tyckte det var alldeles för tidigt att ta bort iva-platserna. Det kanske vore dags att börja lyssna på oss som jobbar här, säger hon.

Under coronapandemin har behovet av intensivvårdsplatser varit olika stort beroende på hur hårt trycket varit på sjukvården.

Men för drygt en vecka sedan valde Helsingborgs lasarett att stänga ner sin coronaavdelning med tolv iva-plaster dedikerade åt coronasjuka. 

Samtidigt larmade region Skåne då om en ökande smittspridning i Skåne. 

”Medarbetarna på Iva har gjort fantastiska insatser och arbetat väldigt hårt under pandemin. Det väcker nog blandade känslor - både oro och lättnad - att vi nu minskar ner antalet covidplatser”, skrev Karin Fristedt, tillförordnad sjukhuschef på Helsingborgs lasarett, i ett mejl till Kvällsposten.   

Håkan Kerrén är verksamhetschef för akutsjukvården och stabschef på Helsingborgs lasarett.
Foto: PRIVAT
Karin Fristedt är tillförordnad sjukhuschef på Helsingborgs lasarett.
Foto: Region Skåne

”En oro hos oss alla”

Hon fortsatte.

Det innebär att fler medarbetare kan återgå till sina ordinarie arbetsuppgifter – något som jag vet att många längtat efter. Samtidigt finns det så klart en oro hos oss alla för att belastningen på vården till följd av covid ska öka igen.” 

Men efter påskhelgen vittnar Helsingborgs lasarett återigen om en stor smittspridning. Antalet inlagda coronasjuka har nästan dubblerats – elva till 21 stycken, skriver SVT Helsingborg.

– Nu var det ju lov här igen. Många gör kanske saker som de inte ska göra, umgås mer, är ute mer och träffar andra människor, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef för akutsjukvården och stabschef på Helsingborgs lasarett, till SVT. 

Lisa Hassel arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Helsingborgs lasarett.
Foto: Privat
Eva Melander är smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/ TT

”Alldeles för tidigt”

Iva-sjuksköterskan Lisa Hassel arbetar på Helsingborgs lasarett och är kritisk till hur sjukhuset hanterat iva-platserna.   

– Jag tyckte det var alldeles för tidigt att ta bort iva-platserna för man såg en ökad smittspridning i resten av landet. Det kanske vore dags att lyssna på oss som jobbar med det här i stället för att ta besluten ovanför huvudet på oss. Vi har en erfarenhet, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det känns som att det kommer bli värre igen. Det är också ett mycket större jobb att behöva öppna covid-avdelningen igen i stället för att bara hålla de öppet hela tiden, säger Lisa Hassel. 

Helsingborgs lasarett tog nyligen bort flera iva-platser.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Kraftigare ökning”

Det är inte bara Helsingborgs lasarett som ser ett ökat tryck av covid-patienter efter påskhelgen. I hela Region Skåne har antalet insjuknade ökat med 30 procent.

 – Vi har alltså fortsatt ett smittläge i Skåne som vi ska vara rädda om. I de flesta svenska regioner ses en kraftigare ökning av antalet fall i samhället och påverkan på vården är stor. Därför måste alla, både skånska invånare och tillresande, respektera de råd och regler som gäller, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Detsamma gäller för region Kronoberg där antalet smittade nästan fördubblats efter påskhelgen.

Under annandag påsk öppnades även en extra covid-avdelning på sjukhuset i Växjö för att hantera smittan. 

– Nu ser vi att det tar ordentlig fart igen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, till TT.

SE FLER NYHETER: ”Han upplever troligtvis situationen som jobbig”

Kriminalinspektören om 26-åringen som nu är häktad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!