Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

It-miljardärens trumfkort – frias i sin egen utredning

Percy Nilsson: "Jag vill inte kommentera"
Dan Olofsson Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Percy Nilsson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

IT-miljardären Dan Olofsson har låtit tre juridiska experter granska hans inblandning i härvan om fastighetskoncernen Victoria Park.

Samtidigt slår han tillbaka mot Ekobrottsmyndigheten som enligt Sydsvenskan vill ställa ett 15-tal personer inför rätta. 

– Ekobrottsmyndigheten har så många substanslösa åtal bakom sig och de har förstört liv för personer ibland. Det är faktiskt rätt tragiskt, säger han. 

Den omfattande utredningen av försäljningen av Victoria Park som startade 2018 och som är på flera tusen sidor är nu klar. 

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren i Stockholm säger till Sydsvenskan att ett 15-tal personer omfattas av slutdelgivning, där samtliga är misstänkta för insiderbrott eller grovt insiderbrott. 

Sedan tidigare har Kvällsposten kunnat berätta att Percy Nilsson tagits in till förhör och även varit anhållen under utredningen. 

Även IT-entreprenören Dan Olofsson finns bland de misstänkta och i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen beskrivs bakgrunden. 

”Anledningen till att Dan Olofsson fanns med i förundersökningen är att han den 2 maj 2018 kontaktade en annan ägare i Victoria Park i syfte att påverka denne att acceptera ett kommande bud på företaget. Dan Olofsson var vid kontakten tydlig med att han gav den andra ägaren insiderinformation, vilket innebär att ingen handel får ske i aktien.”

”Frias” av juridiska experter

I pressmeddelandet hävdar Dan Olofsson vidare sin oskuld i härvan och berättar att han på egen hand har tagit in juridisk expertis som fått granska hans agerande. 

– Jag har velat kolla upp med de främsta experterna, är det korrekt och följer lagstiftningen? Då säger alla de här tre experterna, oberoende av varandra, att det är korrekt. Man får lov att förmedla insideinformation, säger han till Kvällsposten.

– Sedan får motparten självklart inte handla på informationen och vad den personen har gjort och inte gjort, det vet jag inte.

Vilka experter är det du har anlitat? 

– Det vill jag inte säga. Men jag kommer få förundersökningen under de närmaste dagarna och som svar på den kommer jag ha tre rättsutlåtande från de här experterna. 

Dan Olofsson är samtidigt starkt kritisk till Ekobrottsmyndigheten. 

– Ekobrottsmyndigheten har så många substanslösa åtal bakom sig och de har förstört liv för personer ibland. Det är faktiskt rätt tragiskt, säger han. 

– Jag har själv varit drabbad tidigare av grundlösa åtal och är luttrad. Men vill han köra domstol får han göra det. Jag anser inte att jag har gjort något fel och mina experter tycker det är helt korrekt så jag är rätt så avspänd inför det hela. 

Kvällsposten har varit i kontakt med Percy Nilsson som inte vill kommentera. 

Foto: Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!