Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IT-entreprenörens krav på politikerna

IT-miljardären Dan Olofsson vill se att politikerna ger mer stöd åt företagen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Statsminister Stefan Löfven.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Finansprofilen Dan Olofsson, 69, är öppet orolig för en ekonomisk totalkrasch.

Han efterlyser kraftfulla åtgärder för att rädda företagen som drabbas av coronakaoset.

– Att hålla på och dutta med småpaket hit och dit, som inte är tillräckliga, kan leda till en megakrasch. Det kostar staten ännu mer, säger Olofsson.

Förra veckan presenterade regeringen ett krispaket med anledning av Coronakrisen för företagen. 

Det räcker inte, enligt Dan Olofsson.

– Problemet är att regeringen vidtar för små åtgärder. Det behövs mer substantiella insatser. Många företag har inga intäkter. Vad ska de göra?

– Det bli masskonkurser om det inte kommer fler åtgärder. Då skadas staten ännu mer, säger IT-entreprenören.

Malmöföretagaren har en regelbunden dialog med ledande politiker på högsta nivå i Stockholm för att ge feedback om vad man lämpligen bör göra för att undvika en total kollaps.

– Jag har kontakt med flera partiledare och partiernas ekonomiska politiska talesmän. Jag framför mina synpunkter och säger vad jag tycker man ska göra för att undvika en masskrasch i samhället.

– Situationen är jätteallvarlig. Jag tror inte att alla har fattat det, säger Olofsson.

Då kan vändningen komma

Han välkomnar moderaternas utspel att företagen ska slippa betala arbetsgivaravgifter i april och maj.

– Ett steg i rätt riktning. Men det krävs fler åtgärder.

Vilka?

– Staten måste öka bidragen, eftersom de fått mycket stora intäktsfall. Det är likviditeten som avgör om ett företag överlever, Har du inga pengar i kassan har du inget att betala med.

Olofsson säger ”i hela mitt liv har jag aldrig upplevt något liknande på så kort tid”. Han pekar på tre saker, för att det ska vända.

1) Så skyddar vi oss mot viruset.

2) Så undviker vi masskonkurser.

3) Så får vi i gång efterfrågan vid en viss tidpunkt.

Olofsson vill se snabba och effektiva insatser ”som inte behöver passera en massa tjänstemän”.

– Staten kan påverka genom att sätta in rätt åtgärder. Man måste agera, för det går väldigt snabbt utför nu. Det krävs automatiska system som hjälper företagen att överleva med direkta bidrag som danskarna gör. Sedan kan man gå i gång snabbt när allt vänder.

– Tappar vi hälften av Sveriges företag tar det förmodligen en hel generation innan vi byggt upp det igen. Det handlar om livsverk på 30-40 år. Om allt kraschar har man inget kapital för att starta upp igen.

– Jag känner oro att hela ekonomin kan krascha. För jag vet vad som händer med företagen om man inte har intäkter.

Kritiserar räntan

Vidare är Dan Olofsson är kritisk till makthavarnas förbehåll i krispaketet.

– När staten lånar ut till företagen, som kämpar för sin överlevnad, ska man dessutom klämma dem på 6,6 procent. Misslyckas den operationen blir företagaren personligen betalningsskyldig för icke betalda skatter.

– De senare betalningarna av skatter är ju ett lån. Dessutom har man lagt på en ränta på 6,6 procent som företagarna ska betala. Vad tror du hade hänt om bankerna gått ut till svenska folk och sagt ”nu ska vi ha 6,6 procent på bostadslånen”? Det hade blivit revolution.

– Man kan inte belasta utsatta företagen på det här viset när alla kämpar för sin överlevnad, dundrar den profilstarke företagsledaren.

Olofsson pekar på en mekanism, som han hoppas regeringen använder sig av i det här utsatta läget.

– Varje företag har ett skattekonto där man betalar in skatten. På samma konto betalar staten tillbaka. Det är enkelt, det är bara att skicka över pengarna till företagarna. Då slipper man all byråkrati som tar tid. I Danmark täcker staten upp 75 procent av intäktsfallet för egenföretagare, i Sverige är det endast en andel av detta.

Dan Olofssons oro för masskonkurser

Dan Olofsson fortsätter:

– Jag läste en gråtartikel om en kommun som tappar 0,7 procent i intäkter. Va då 0,7 procent? Tänk på företagen som tappar 90 procent.

– Dessutom är det så här: Om kommunen gör en förlust är skattebetalarna betalningsskyldiga. Men företagarna kan inte skicka räkningen till skattebetalarna.

Olofsson betonar att masskonkurser hotar hela samhället om staten inte agerar mer kraftfullt.

– Kronorna man sparar nu genom att inte agera substantiellt kostar tio gånger mer om hela näringslivet kraschar. Därefter kraschar vår välfärd. Det är en billig försäkringspremie att nu vidta substantiella åtgärder. Om ett antal veckor kan det vara för sent. 

– Kan företagen bara övervintra, och slippa säga upp personalen, kan man i princip ha semesterstängt fram till det är dags att öppna igen.

Är du orolig för att bli smittad?

– För mig är det enkelt. Jag har hittills inte exponerat mig. Men så fungerar det inte för alla. Ska man hålla i gång en produktion kan man inte sitta hemma. På en del jobb kan man förstås göra det, säger Dan Olofsson.