Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IT-miljardären Dan har hittat sin oas i Malmö

Tungviktare inom näringslivet i Sydsverige. Från basen i Malmö där han bor i det exklusiva villaområdet Fridhem har Dan Olofsson byggt upp IT-koncernen Sigma AB som omsätter miljarder årligen. Foto: Lasse Svensson

MALMÖ. Två livsavgörande händelser formade IT-miljardären och filantropen Dan Olofssons liv.

De gjorde att den Malmöbaserade entreprenören nu kan njuta av sitt tredje liv där han sätter livskvalitet i första rummet.

Den 24 september - samma dag som han fyller 62 år - kommer hans memoarer "Mina tre liv - om företagande, engagemang och rättsröta".

– Det finns avsnitt i boken som kommer att väcka en hel del uppmärksamhet, säger han.

Dan Olofsson är Malmöpågen från arbetarkvarteren på Jägersrovägen som läste till ingenjör på Lunds Tekniska Högskola LTH och som gick från beräkningskalkyler till framgångsrikt entreprenörskap.

Han är som Sigmas grundare en av det sydsvenska näringslivets verkliga tungviktare. I dag består hans företagsimperium av moderbolaget Danir AB, börsnoterade IT-koncernen Sigma AB och teknikkonsultbolaget Epsilon med mera.

Har gjort en klassresa

När vi kommer till hans villa på Fridhem i Malmö är kontrasten stor mot det liv han levde i de barnrika husen på Jägersrovägen i slutet av 50-talet. På garageuppfarten framför den stora villan står en Mercedes cabriolet och en Jaguar.

– Min pappa som var pastor tjänade mindre än en genomsnittlig arbetare, men jag upplevde att jag, min bror och mina tre systrar växte upp i en rik familj, rik på kärlek och värme. Vi hade en bra uppväxt.

– Men visst, i ekonomiska termer har jag gjort en klassresa. Men jag har inte ändrat mina värderingar och jag har fortfarande kvar mina kompisar från Jägersrovägen.

Dan Olofsson vill ogärna tala om hur mycket pengar han har.

– Jag har så jag klarar mig, men visst jag kontrollerar bolag som omsätter miljarder.

Han är också försiktig med att rikta strålkastarljuset på barnen Johan, 38, Andreas, 35, och Hanna, 32. Han vill att de själva ska bestämma när de ska träda fram ur sin pappas skugga.

Av barnen är det bara Johan som direkt följer sin far i fotspåren. Han är styrelseordförande i Epsilon. Andreas arbetar med grafisk design och Hanna är modedesigner på Hennes & Mauritz i Stockholm.

– Jag har inte haft några krav på att de ska in i verksamheten, men självklart är jag glad över att Johan engagerar sig i företaget. Alla tre är delägare i bolagen.

Framgångarna med Sigma gjorde att Dan Olofsson kunde ta ett steg tillbaka, lämna det operativa ansvaret för företagen, och "pensionera" sig redan vid 50.

– Jag tyckte att tiden bara gick snabbare och snabbare. Jag hade varit vd i 17 år och tyckte att jag gjorde samma sak år efter år.

"Omdömeslös åklagare"

Det födde tanken på de fyra liven: de första 25 åren som består av uppväxt och lärande, de följande 25 åren som är karriären, har man sedan haft lyckad karriär kunde man ägna sig åt livskvalitetsprojekt i 25 år och sedan de sista 25 åren pensionera sig.

– Men sedan slopade jag det fjärde livet. Jag vill ägna resten av åren jag lever åt livskvalitetsprojekt fast i ett succesivt lugnare tempo.

För Dan Olofssons del är det bland annat uppbyggnaden av safariparken Thanda Private Game Reserve i Sydafrika, som tre år i rad fått utmärkelsen World Travel Award som världens bästa safaripark.

Det var dit han bjöd bland annat vännen och kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) och hamnade mitt i en härva med misstankar om mutbrott som gav både honom och Ilmar Reepalu dålig publicitet.

– Allt berodde på en omdömeslös åklagare. Vi friades i samtliga tre instanser. Det är inte olagligt i Sverige att bjuda vänner för privata, skattade pengar.

Återskapandet av den ursprungliga naturen och djurlivet gjorde att han kom i kontakt med aidsepidemin som drabbade byarna i området.

– Vi hade anställda som dog av aids så det är klart att man engagerade sig. 30-40 procent av befolkningen i området bar på hiv. Så många som varannan kvinna i 25-årsåldern hade smittats.

Samarbetar med Mandela

Mötet med sjukdomen som hotade att slå ut hela samhällen ledde till det filantropiska projektet Star For Life, en organisation som omfattar 100 000 skolungdomar och som arbetar förebyggande mot hiv och aids i Sydafrika.

– Det handlar om att ändra beteenden och attityder till oskyddad sex bland ungdomar.

– Det finns positiva tecken. Enligt de senaste rapporterna har antalet nysmittade halverats.

Engagemangen i Sydafrika har lett till samarbete med Nelson Mandela och hans familj. Thanda Foundation driver moderniseringsprojekt i Nelson Mandelas hemby Mvezo.

Det har också lett till Sveriges största körturné, Star for Life - on tour, som den elfte oktober kommer till Malmö arena.

Men det är inte bara ute i världen som Dan Olofsson engagerar sig i olika filantropiska projekt. Förra våren tog han initiativ till stiftelsen Uppstart Malmö som syftar till att skapa fler nya jobb för boende i miljonprogramsområdena där utanförskapet är stort.

– Det är medaljens baksida. I Malmö har det skett en fantastisk utveckling. Från att ha varit en stad på dekis på 80-talet där alla kurvorna pekade neråt till en stad med högskola, Öresundsbro och framtidstro.

Vill skapa jobb

– Men samtidigt har barriärerna, bland annat i form av höga ingångslöner, gjort att invandrare och ungdomar har svårt att få jobb. Därför har vi skapat en stiftelse där vi stöder företagare och entreprenörer med ambitionen att skapa jobb.

Målet var att Uppstart Malmö skulle ge 1 000 jobb på tre år. Redan nu är man uppe i 450.

Men det var nära att Malmö gått miste om Dan Olofsson. Den första livsavgörande händelsen kunde ha lett till att han kanske jobbat på Nokia i Finland. Den andra hade kunnat göra honom bankrutt på tröskeln till Sigma. Båda händelserna skriver han om i sin bok.

– Jag är faktiskt född i Finland dit mina föräldrar flyttade 1948 från Jämtland. Min pappa var pastor i det lilla samhället Karis, men eftersom min mamma skrämdes av de ryska kanonernas övningar på Porkalahalvön som Sovjetunionen annekterade efter kriget övertalade hon min pappa att flytta tillbaka till Sverige och vi hamnade i Malmö.

– Så hade det inte varit för Stalin och hans kanoner så hade jag kanske varit finländare i dag.

Istället blev det alltså Malmö och en av de första lärdomarna som entreprenör drog han som försäljare av Kvällsposten.

– Det var en bra skola. När du som grabb säljer tidningar ska du göra ett affärsavslut vid varje kundmöte. När du gör det lär du dig kärnan i marknadsekonomin.

"Mitt livs affär"

Den andra stora händelsen i hans liv skedde den 22 december 1993 när han köpte loss konsultdelen i Sapia som sedan fick namnet Sigma. Utan en krona på fickan och med 15 miljoner i skulder lyckades han övertala vänner och bank att möjliggöra finansieringen av köpet.

– Klockan 14 den dagen gjorde jag mitt livs affär. Om jag inte haft finansieringen klar hade jag suttit där med 15 miljoner i skulder och tvingats leva på existensminimum.

Ett kapitel i hans kommande memoarer handlar om affärsmannen Maths O Sundqvist, som liksom Dan Olofsson, har rötterna Offerdal i Jämtland och som det inte gick lika bra för. Och det är här undertiteln "rättsröta" kommer in.

– Svenska staten i form av riksgälden övertog orättmätigt efter Carnegies fall en miljard kronor från familjen Sundqvist. Det jag skriver kommer att väcka en hel del uppmärksamhet och jag trampar på en del ömma tår.

Memoarerna skrev Dan Olofsson under tre månader förra hösten. Han ägnade 4-5 timmar om dagen åt skrivandet, men var inte säker på om han skulle ge ut dem förrän han konsulterat sina tre goda vänner och erfarna journalister Bertil Torekull, Per T Olsson och Göran Skytte.

– Först tänkte jag bara skriva för att mina barn och barnbarn skulle få veta vad jag gjort. Men de erfarna skribenterna tyckte jag skulle publicera manuset.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!