OLYCKSDAG. Fler olyckor inträffade i går på E6 vid Ängelholm. Vid 11-tiden kolliderade en bil med mitträcket vid trafikplats Höja.OLYCKSDAG. Fler olyckor inträffade i går på E6 vid Ängelholm. Vid 11-tiden kolliderade en bil med mitträcket vid trafikplats Höja.
OLYCKSDAG. Fler olyckor inträffade i går på E6 vid Ängelholm. Vid 11-tiden kolliderade en bil med mitträcket vid trafikplats Höja.
HALKRISK. Olyckorna orsakade stopp på E6 vid flera tillfällen – och det tros vara fortsatt risk för halka e närmaste dagarna.HALKRISK. Olyckorna orsakade stopp på E6 vid flera tillfällen – och det tros vara fortsatt risk för halka e närmaste dagarna.
HALKRISK. Olyckorna orsakade stopp på E6 vid flera tillfällen – och det tros vara fortsatt risk för halka e närmaste dagarna.

Isvarning på vägarna när extremkylan drar in

Publicerad

Torsdagen blev kall, snöig, isig och fylld av trafikolyckor.

På kort tid inträffade flera olyckor på E6 vid Ängelholm och under en period hölls E6 stängd.

Trafikverket varnar för ishalka då det kalla och hala vädret håller i sig över helgen när ishavskylan drar in över Sydsverige.

– Sänk hastigheten och håll avståndet, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

Extremväder med snö och kyla ställer till det i trafiken. I går var det västra Skåne som var olycksdrabbat när flera halkolyckor inträffade under de kalla och snöiga morgontimmarna.

Trafikverkets prognos visade risk för ishalka i Skåne och ett antal singelolyckor rapporterades på E6:an i Ängelholmstrakten under förmiddagen.

– Det är en hel del avåkningar som tros bero på halka, berättade Jimmy Modin, presstalesman på polisen region Syd.

Under långa perioder fick E6 stängas av.

– När det faller snö och blir pressat så kan det bli lokal ishalka. Också när det är fuktig luft och temperaturen faller så kan det bli halt på vägarna, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Runt klockan tio körde en bil in i mitträcket och över på andra vägbanan mellan Norra Varalöv och Höja på E6:an. Enligt SOS skadades en person och fördes med ambulans till sjukhus.

Bara tio minuter senare gick larmet igen, den här gången gällde det en bil som kört av vägen och voltat i höjd med Strövelstorp. En person fick föras till sjukhus.

– Det är en personbil som har kört av vägen och hamnat upp och ner i diket, sa Jimmy Modin.

Vägavsnittet fortsatte att vara olycksdrabbat: klockan 11 körde ytterligare en bil in mitträcket mellan Rebbelberga och Höja i södergående riktning och flera olyckor inträffade vid E6 vid Strövelstorp efter lunchtid. Inga allvarligare skador rapporterades med i samband med flera av olyckorna påverkade framkomligheten på E6.

Men det var inte vara på de stora vägarna som bilisterna hade problem i vintervädret. På länsväg 628 vid Göshult körde en personbil av okänd anledning av vägen. Bilen hamnade på sidan och polis ambulans och räddningstjänst kallades till platsen. I bilen fanns en kvinna och ett spädbarn som var oskadda men som fick hjälpas ut ur bilen av räddningstjänst. Olyckan inträffade vid 12-tiden.

Enligt prognoserna kommer det kalla vädret att fortsätta de närmaste dagarna. Och enligt Trafikverket riskerar det att vara fortsatt svåra förhållanden ute på vägarna.

– Det är risk för halka i hela Skåne och uppåt Småland är det ännu kallare. Jag har titta på våra kameror vid vägarna och det är moddiga vägar och moddsträngar. Det är besvärligt.

Man halkbekämpar men där är det så att man tar de största vägarna först. Och situationen kan förändras snabbt, säger Lars Hedström vid Trafikverkets presstjänst.

Til helgen kommer en högtrycksrygg at driva in kallare luft från ishavet. På flera håll i Sydsverige kommer detta att pressa ner temperaturerna - och ishavskylan fortsätter att sätta bilisterna på prov.

– Det gäller bara att det lugnt - ta det lugnt och hålla avståndet. Och tänka på var man kör för det kan påverka. Vid vattendrag, broar, i skuggiga partier och liknande blir det extra halkigt, säger Lars Hedström.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag