Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ismail, 22, fixade egen flyglinje till hemlandet

Ismail Islamoski tror linjen kan bli populär även för svenskar som inte har släkt och vänner i Makedonien. Foto: Privat
Malmöbon Ismail Islamoski har släkt och vänner i Orhid. Foto: Privat
De flesta i Facebookgruppen peppade Ismail och hans idé, men en del personer var negativa. Foto: Privat

22-årige Ismail Islamoski har jobbat på Sturup flygplats i närmare fyra år.

Lika länge har vänner och släktingar frågat om inte han kan fixa en flyglinje fram Malmö till Ohrid i södra Nordmakedonien.

– I början skrattade jag och tänkte att en kille i säkerhetskontrollen inte kan fixa en flyglinje, men nu är det klart! 18 mars går första flighten, skrattar Ismail.

För att som svensk ta sig till Ohrid i södra Nordmakedonien måste man först flyga till huvudstaden Skopje och sedan åka buss eller taxi genom det bergiga landet. Det tar många timmar.

Malmöbon Ismail Islamoski har släkt och vänner i Orhid och varje gång han ska hälsa på dem är resan lång och tidskrävande. Men för släktingarna i Nordmakedonien är den dessutom dyr.

– Det blir en extrakostnad för dem, utöver flygbiljetterna. Nordmakedonien är en av Europas fattigaste länder och många avstår resan på grund av priset. Det finns en flygplats i Orhid men inget svensk flygbolag har flighter dit. 

När Ismail fick jobb på Sturups flygplats som säkerhetskontrollant började vänner och släktingar fråga om inte han kunde fixa en flyglinje till Orhid. 

– Jag skrattade åt dem och tänkte att en kille från Rosengård som står i säkerhetskontrollen knappast kunde fixa fram en flyglinje. 

Tog kontakt med Swedavia

Men tiden gick och frågan fortsatte dyka upp. Ismail insåg att behovet av en sådan flyglinje var stort. I februari förra året började han på allvar fundera på om det kanske ändå var möjligt att få till en flight till Orhid.

Ismail ringde den svenska gränspolisen, flygplatsen i Orhid och tog fram statistik över resandet i mellan regionen och Sverige. Han startade också en Facebookgrupp och en namninsamling. 1 335 personer har skrivit under att de gärna ser att en sådan linje startas. 

– Sedan tog jag kontakt med Helena Mårtén som är linjeutvecklare på Swedavia. Jag ville inte komma till henne utan ett ordentligt underlag, men jag blev ändå chockad över att hon överhuvudtaget svarade mig, en vanlig kille i säkerhetskontrollen. Och jag tror hon blev chockad över att jag lagt ner så mycket tid på att ta fram informationen och siffrorna. 

Då sker första flygningen

Helena Mårtén inledde samtal med flygbolagen som trafikerar Sturup. WizzAir nappade på idén och i januari kom beskedet: 18 mars 2019 lyfter den första flighten från Sturup mot Orhid.

– Jag tror fortfarande inte att det är sant – att en kille från Rosengård fixat en helt ny flyglinje. Jag tror på det när jag sitter på planet till Orhid, skrattar Ismail Islamoski som ska åka med under premiärturen.

Inget annat flygbolag flyger från Sverige till Orhid men behovet verkar även finnas i Danmark. Flera danskar återfinns bland dem som skrivit under Ismails namnundersamling.

– Men det finns även folk i USA och Schweiz som skrivit på.

”Ett perfekt semesterställe”

Ismail Islamoski tror linjen kan bli populär även för svenskar som inte har släkt och vänner i Nordmakedonien.

– Det är ett perfekt semesterställe, det är lugnt och fint för familjer men passar även unga som vill parta. Jag är helt säker på att Makedonien är nästa stora turistmål, och kan utvecklas så som Albanien gjort. Där finns bra och billiga hotell och restauranger, spännande historia och fina stränder och natur. 

De flesta i Facebookgruppen peppade Ismail och hans idé, men en del personer var negativa. 

– Nu får de svar på tal! Om magkänslan säger att det kan funka ska man inte lyssna på de som är negativa. Ta reda på fakta och kör på oavsett vad kritikerna säger, ge upp fanns inte i mina tankar när jag väl var övertygad.