Islamistrektorns miljoner: Köper tomter på Österlen

Abdel Nasser El Nadi klassades som ett hot mot rikets säkerhet och lämnade landet. Nu har hans exfru i Göteborg köpt upp tomter i skånska Borrby.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT
Anders Johnsson (M), ordförande i byggnadsnämnden i Simrishamns kommun, känner till uppgifterna om att det är El Nadis exfru som ansökt om bygglovet.
Foto: Anders Good/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den radikala islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi i Göteborg klassades av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet och lämnade landet. 

Nu har exfrun använt resterna av El Nadis företagsimperium för att köpa upp tomter och ansöka om bygglov på Österlen.

– Vi tittar ju inte på vem som äger fastigheten eller vad den har för bakgrund när vi behandlar ett bygglov, säger Anders Johnsson, M, byggnadsnämndens ordförande. 

Den radikala islamisten Abdel Nasser El Nadi var tidigare rektor för den nu nedlagda Vetenskapsskolan i Göteborg. Expressens Daniel Olsson har i en rad artiklar kunnat avslöja att den muslimska – men formellt konfessionsfria – friskolan anställt ett flertal IS-återvändare. Samtidigt har skolan sedan starten 2009 erhållit minst 275 miljoner kronor från skattebetalarna genom skolpengen.

Rektor El Nadi uppges frivilligt ha lämnat Sverige efter att Säpo klassat honom som ett hot mot rikets säkerhet. Den företagsgrupp med bokförda tillgångar på över 25 miljoner kronor som han lämnat efter sig har tagits över hans familj som är kvar i Sverige. 

Nu kan Kvällsposten avslöja att islamistrektorns exfru köpt upp två tomter i skånska Borrby och ansökt om bygglov för ett av familjens företag. Bolaget bildades ursprungligen av en kvinna som pekats ut av Säpo som El Nadis bulvan. Därefter har bolaget tagits över av exfrun och bytt namn. 

Enligt verksamhetsbeskrivningen ska bolaget ”utföra byggnadsarbeten, byggledning samt därtill hörande försäljningsverksamhet, som äga och förvalta fast egendom”.

Enligt bygglovsansökan är det två tvåvåningshus man vill bygga på tomterna i Borrby.

Dömd för grovt skattebrott

Enligt bygglovsansökan är det två tvåvåningshus man vill bygga på tomterna i Borrby.

Exfrun står officiellt som den sökande men telefonnumret som angetts går i själva verket till en man som för bara några år sedan dömdes till fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Ska ni flytta dit?

– Ja, nä, möjligt. Vi kanske säljer. Bygger och säljer, säger mannen.

Varför just Borrby?

– Det var där vi hittade en billig tomt och där finns en marknad för försäljning.

Att det är hans telefonnummer som står på exfruns ansökan förklarar han med att ”hon inte kan det där med bygg”. Han hjälper henne. Som en konsult, säger han.

Exfrun själv är förtegen.

– Jag vill köpa, jag vill bygga och försöka sälja och köpa nytt. Vad jag vill göra är inte ditt problem.

Så ni ska bygga hus på tomten och sedan sälja?

– Jag vet inte, vi kanske kommer bo där. Man vet aldrig.

Anders Johnsson (M), ordförande i byggnadsnämnden i Simrishamns kommun, känner till uppgifterna om att det är El Nadis exfru som ansökt om bygglovet.
Foto: Simrishamns kommun / Simrishamns kommun

Kommunen: Tagit kontakt med säkerhetsansvarig

Anders Johnsson (M), ordförande i byggnadsnämnden i Simrishamns kommun, känner till uppgifterna om att det är El Nadis exfru som ansökt om bygglovet. 

– Ja, det var en granne som gjorde mig uppmärksam på det. Frågan om bygget har nämligen varit ute på remiss hos grannarna eftersom det avviker från detaljplanerna. Men vi tittar ju inte på vem som äger fastigheten eller vad de har för bakgrund när vi behandlar ett bygglov. 

Sedan uppgifterna kom till Anders Johnssons kännedom har han tagit kontakt med säkerhetsansvarig på kommunen.

– Jag har bett dem ta tag i det och om det krävs någon åtgärd så förutsätter jag att de löser det.

Det avgörande beslutet i bygglovsfrågan kommer sannolikt inte att fattas förrän nästa år, enligt Anders Johnsson. 

Säpo vill inte svara på om de känner till uppgifterna eftersom det är en fråga som rör deras operativa verksamhet.


El Nadi och Vetenskapsskolan

Vetenskapsskolan (sedermera Safirskolan) i Göteborg grundades 2009 av Abdel Nasser El Nadi, som också var rektor fram till förra sommaren. 


El Nadi var en av flera radikala islamister som togs i förvar våren 2019 efter att ha klassats som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo. Han blev därefter utvisad och lämnade Sverige.


Expressen har i en rad artiklar avslöjat missförhållanden på El Nadis friskola. Bland annat hade ett flertal återvändare från terrorsekten Islamiska staten fått anställning på skolan. Samtidigt fördes mångmiljonbelopp ut från skolan till konton i Saudiarabien och på Malta.


I december 2019 blev Vetenskapsskolan av med sitt tillstånd och stängde ner. Säpo bedömde att eleverna riskerade att ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”.

Läs mer:

IS-återvändare undervisar barn på Vetenskapsskolan 

Säpo har slagit till mot Vetenskapsskolans VD 

Islamist-rektorn förde ut skolpeng till utlandet 

Vetenskapsskolan lades ner - bli byggbolag 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Malmöimamen predikar avsky mot judar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!