Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamistrektorns exfru får avslag på bygglov

Den radikala islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi i Göteborg klassades av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet och lämnade landet. Resterna av hans gamla företagsimperium har bland annat gått till att köpa upp tomter i Borrby på Österlen.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT
Byggnadsnämnden i Simrishamn har satt stopp för den radikala islamistrektorns exfrus byggnadsplaner.
Foto: Anders Good/TT / TT NYHETSBYRÅN

Resterna av den radikala islamistrektorn Abdel Nasser El Nadis företagsimperium användes förra året för att köpa upp tomter och ansöka om bygglov på Österlen.

Nu har bygglovet fått avslag.

– Vi var helt eniga i nämnden om beslutet, säger Anders Johnsson (M), ordförande i byggnadsnämnden i Simrishamns kommun.

Den radikala islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi i Göteborg klassades av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet och lämnade landet. 

I december förra året kunde Kvällsposten avslöja att islamistrektorns exfru köpt upp två tomter i skånska Borrby och ansökt om bygglov för ett av familjens företag. Bolaget bildades ursprungligen av en kvinna som pekats ut av Säpo som El Nadis bulvan. Därefter har bolaget tagits över av exfrun och bytt namn. 

Exfrun har därefter använt resterna av El Nadis företagsimperium för att investera i tomter på Österlen. 

Men byggnadsnämnden i Simrishamns kommun har satt stopp för planerna, vilket Ystads Allehanda var först med att berätta om. 

 – Det beror på att husen de vill bygga strider mot detaljplanen. Det är två tomter det handlar om och på båda tomterna ville de bygga parhus. Men husen de vill bygga är alldeles för stora i förhållande till tomterna. De ligger för nära grannen, säger Anders Johnsson. 

– Och så passar de inte riktigt in i den miljön som är i Borrby med mycket putsade hus och så, fortsätter han.

Nämnden enig om beslutet

Eftersom ritningarna som skickats in strider mot detaljplanen har grannarna fått vara med och säga sitt.

– Det jag var lite orolig för i det här sammanhanget var att grannarna inte skulle våga yttra sig för att de var rädda för nån form av reaktioner från sökande eller närstående, men någon sån rädsla går inte att se för det har kommit in väldigt mycket yttranden. De har varit på samma linje som oss, att det strider mot detaljplanen och inte passar in. 

Nämnden var helt enig i beslutet om avslag. Bolagets kopplingar till den radikala islamisten har enligt Anders Johnsson inte haft någon inverkan på beslutet. 

– Nej, vem som äger fastigheten har ingen koppling till plan- och bygglagen, så det finns ingen sådan koppling till våra motiv. Vi sitter ju inte och tar ställning till om vi gillar personer som ansöker om bygglov eller vilken religion eller bakgrund de sökande har, säger Anders Johnsson. 

Islamistrektorn och Vetenskapsskolan

Vetenskapsskolan (sedermera Safirskolan) i Göteborg grundades 2009 av Abdel Nasser El Nadi, som också var rektor fram till förra sommaren. 

El Nadi var en av flera radikala islamister som togs i förvar våren 2019 efter att ha klassats som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo. Han blev därefter utvisad och lämnade Sverige.


Expressen har i en rad artiklar avslöjat missförhållanden på El Nadis friskola. Bland annat hade ett flertal återvändare från terrorsekten Islamiska staten fått anställning på skolan. Samtidigt fördes mångmiljonbelopp ut från skolan till konton i Saudiarabien och på Malta.


I december 2019 blev Vetenskapsskolan av med sitt tillstånd och stängde ner. Säpo bedömde att eleverna riskerade att ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”.

Läs mer:

Islamistrektorns exfru vill bygga på Österlen 

Islamistrektorn förde ut skolpeng till utlandet

TV från Sydsverige: Malmöimamen Basem Mahmoud  predikar avsky mot judar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!