Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabelle, 24, är allergisk mot vatten: ”Folk tror jag ljuger”

Isabelle Hambe.Foto: Privat / Privat
Isabelle får utslag varje gång hon duschar.Foto: Privat / Privat

När Isabelle Hambe var tolv år gammal fick hon kraftiga utslag efter ett bad.

Hennes pappa skämtade då om att hon var allergisk mot vatten – men skämtet visade sig vara sant.

– Många tror att jag bara vill ha uppmärksamhet, säger Isabelle Hambe.

Året var 2006 och Malmöiten Isabelle Hambe, nu 24, hade nyligen kommit hem från sjukhuset efter en operation då hon bestämde sig för att ta ett bad.

När hon sedan klev upp ur badet märkte hon hur kroppen var täckt av röda utslag som sved och kliade.

Hennes föräldrar trodde till en början att Isabelle hade reagerat på något efter operationen eller narkosen. Men utslagen fortsatte att komma efter varje gång hon har varit i kontakt med vatten.

– Jag och min pappa skämtade om att jag var allergisk mot vatten, berättar Isabelle Hambe.

Men skämtet skulle visa sig vara sanning.

Får utslag när hon gråter

Till slut sökte Isabelle, som till vardags jobbar som programledare på Sveriges Radio P3, vård för utslagen och fick då höra att den enda förklaringen var aquagen urtikaria. Det är en extremt ovanlig form av vattenutlösta nässelutslag – i vardagligt tal vattenallergi.

Hon fick även höra att det inte fanns någonting att göra åt det.

– Jag har kollat om det finns någon kortisonsalva jag kan få för att smörja efter jag har duschat, men i och med att det tydligen är en reaktion som kommer inifrån kroppen så finns det ingenting att göra, säger Isabelle.

DET HÄR ÄR "VATTENALLERGI"

Vetenskapligt namn: Aquagen urtikaria, alltså vattenutlöst nässelutslag.

 

Aquagen urtikaria är mycket sällsynt och ger kliande utslag hos den drabbade. Ofta går reaktionen över efter cirka en timme.

 

Reaktionen kan uppstå, inte bara av kontakt med vatten på huden, utan även om personen dricker för mycket vatten.

 

Aquagen urtikaria är fysikaliska nässelutslag. Det kallas även kolinerg urtikaria och visar sig i små, starkt kliande nässelutslag när man bland annat svettas eller duschar varmt.


Källa: Allergier.se, 1177.se 

Efter varje gång hon har duschat, gråtit eller svettats kommer utslagen. 

När hon gick i skolan fick hon till och med ett särskilt tillstånd för att komma försent om det regnade.

– Om jag gråter blir det som röda spår längs kinderna och bränner lite. När jag tränar blossar hela halsen upp och börjar klia, förklarar Isabelle.

2017 var Isabelle med i ”Paradise hotel”. Hon menar då att det var första gången på länge som problemen blev lite bättre.

– Jag var exponerad för sol varje dag, jag vet inte om det var D-vitamin som gjorde det men jag fick inte lika lätt utslag. Varannan gång jag duschade klarade jag mig utan utslag, berättar Isabelle.

”Det är ju en väldigt konstig grej”

När Isabelle berättar om sin diagnos för andra är det många som inte tror henne. Hon menar att folk ofta tror att hon bara söker uppmärksamhet.

– Jag får ofta höra ”men du är väl medveten om att din kropp är gjord av 70 procent vatten” eller ”hur kan du dricka vatten”, ”hur kan du vara allergisk mot dig själv”, berättar Isabelle.

Hon förklarar att mycket handlar om en okunskap hos allmänheten.

– Det är ju en väldigt konstig grej, att vara allergisk mot vatten. Jag hade också trott att någon ljugit om det om jag inte haft kunskapen själv.

Hade den mycket ovanliga diagnosen uppmärksammats mer menar Isabelle att hon inte hade behövt förklara sig lika ofta.

– Jag måste alltid planera när jag ska duscha, vilket är väldigt jobbigt. Men också bara så normala saker som att tvätta av sig sminket när man skaffar kille och att då alltid behöva förklara att ”det här är inte så som jag ser ut, det kommer lägga sig om ett tag”.

Isabelle berättar dock att hon nu lärt sig leva med aquagen urtikaria och att hon inte drar sig för att visa det.

– Om man har allergin själv ska man inte vara rädd att visa upp det. Visa att man inte skäms, att man inte tänker ursäkta sig själv.

Matilda Ahdrian är en av de tusentals svenskar med stomi och vill peppa andra

Matildas strandbilder – efter svåra sjukdomen