Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella, 7, kastades i vattnet av okänd man

När sjuåriga Isabella kastades i vattnet blundade hon av rädsla.
Foto: PHILIP DAVALI / EKSTRA BLADET

Mannen som i höstas kastade sjuåriga Isabella i Nyhavnskanalen i Köpenhamn hävdade före rättegången att han bara försökte rädda henne.

Han är omhändertagen för psykiatrisk vård och kom till rätten med ledsagare, och med händerna låsta vid bältet.

På måndagen började rättegången mot 25-åringen som den 15 oktober förra året kastade sjuåriga Isabella Jensen i vattnet i Nyhavnskanalen.

Mannen är bland annat åtalad för framkallande av fara för annan.

Han har suttit inlåst för psykiatrisk vård på ett sjukhus i Århus sedan han greps, samma dag som dramat i Nyhavn utspelades.

Isabella och Maggie Jensen hade hoppats på en kul höstlovsdag inne i Köpenhamn, men den förvandlades till en mardröm.
Foto: PHILIP DAVALI / EKSTRA BLADET
Den 25-årige mannen står inför rätta, åtalad för framkallande av fara för annan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Kastades i kanalen

Mannen ledsagades till rättegången i Köpenhamns byret av två vårdare. Han kom till rätten med händerna fästa vid ett bälte som låstes upp inne i rättssalen, uppger Ekstrabladet. 

Maggie Jensen och sjuåriga dottern Isabella var i Nyhavn när flickan hade höstlov. De gick längs med kanalen när dottern sprang bort några meter för att kasta skräp i en papperskorg.

– Plötsligt såg jag hur en man lyfte upp Isabella. Min första tanke var att det måste vara någon vi känner, någon släkting eller en lärare, har Maggie Jensen berättat för Kvällsposten.  

Mannen tog några snabba steg mot kanalen, höll ut Isabella över kanten och sedan slängde han sig i det kalla vattnet med flickan i famnen.

Räddades av 18-åring

– Jag bara vrålade ”Han har tagit mitt barn! Han har tagit mitt barn!”. Jag kunde inte förstå att min lilla flicka låg i det kalla vattnet. Allt jag kunde göra var att skrika, har Maggie Jensen sagt.

Isabella räddades upp ur vattnet av 18-årige Henrik Nørr, som satt och åt med sin flickvän på en av Nyhavns restauranger.

Han hoppade i och fick tag i både Isabella och mannen. Han drog in dem till kanten, där andra hjälpte till att dra upp dem. Mannen försökte smita men hölls kvar tills polisen kom.

Det fanns gott om vittnen till händelsen, och dessutom videobilder från övervakningskameror. Ändå hävdar mannen att det hela var en olyckshändelse.

Vägrar tala i rätten

Han har sagt att Isabella höll på att trilla i vattnet, och att han kastade sig fram för att få tag på henne – men att båda då föll i, av misstag.

Under rättegången måste åklagaren redogöra för vad 25-åringen sagt i tidiga förhör, eftersom den åtalade själv har förklarat att han inte tänker yttra sig i rätten.

Övervakningsfilmerna från Nyhavn ska också spelas upp.

25-åringen är även åtalad för misshandel av en säkerhetsvakt på Copenhagen Airport i början av oktober, och av en privatperson i centrala Köpenhamn samma dag som han gav sig på Isabella.

TV: Här vinner Lena, 56, från Tingsryd 8,5 miljoner kronor

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!