De oskyldiga födelsedagsballongerna bildade numret "21" på flickvännen Sarahs 21-årsfest. Men utifrån misstog någon siffrorna för propaganda från terrororganisationen IS. Foto: Sarah EricssonDe oskyldiga födelsedagsballongerna bildade numret "21" på flickvännen Sarahs 21-årsfest. Men utifrån misstog någon siffrorna för propaganda från terrororganisationen IS. Foto: Sarah Ericsson
De oskyldiga födelsedagsballongerna bildade numret "21" på flickvännen Sarahs 21-årsfest. Men utifrån misstog någon siffrorna för propaganda från terrororganisationen IS. Foto: Sarah Ericsson
Sarah Ericsson och Fabian Åkesson. Foto: PrivatSarah Ericsson och Fabian Åkesson. Foto: Privat
Sarah Ericsson och Fabian Åkesson. Foto: Privat

"IS-propaganda" var födelsedagsballonger

Publicerad

Sarah Ericssons 21-årsfest förra helgen misstogs ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Eller åtminstone de stora födelsedagsballongerna som hängde i fönstret.

När pojkvännen Fabian Åkesson vaknade i måndags fick paret oväntat besök.

– Jag såg en av polisens piketbilar stå parkerad nere vid infarten till gatan, säger han.

Förra helgen var det födelsedagsfest hemma hos Fabian Åkesson och hans flickvän Sarah Ericsson i Karlskrona.

Sarah fyllde 21 år och hade bjudit in vänner och hängt upp ballonger.

Ja, det vankades stor fest.

Men två av ballongerna – två stora sifferballonger i fönstret, som tillsammans bildade numret "21" – drog åt sig oväntad uppmärksamhet utifrån.

Sarah Ericsson och Fabian Åkesson.Foto: Privat

Någon såg ballongerna spegelvänt och misstänkte att paret hängt upp IS-propaganda.

Och två dagar senare, på måndagen, kom polisen och knackade på dörren.

– Jag hade nästan precis gått upp för att göra mig redo inför skolan och stod och tittade ut genom fönstret när jag borstade tänderna. Då såg jag en av polisens piketbilar stå parkerad nere vid infarten till gatan, jag undrade ju så klart lite om vad de gjorde här, säger Fabian Åkesson, och tillägger:

– Sedan gick det någon minut tills det knackade på dörren.

"Såg nästan ut som bokstäverna IS"

Utanför dörren stod tre-fyra poliser.

– Poliserna sa att det var någon som sett ballongerna utifrån när de kört förbi och bakvänt fått det till att stå IS. Och därmed ringt polisen, säger Fabian Åkesson.

Hur reagerar man i ett sådant läge?

– Jag skrattade gott åt det och de visade även en bild som de själva tagit. Och ur det perspektivet såg det nästan ut som bokstäverna IS.

Även om det är lätt att se det roliga i situationen så blev paret ombedda att ta ner ballongerna, trots allt.

För säkerhets skull

– De bad mig att ta ner ballongerna så de slipper fler missförstånd. Vi skrattade lite till åt det hela och sedan önskade de mig en fortsatt trevlig dag, samt att jag skulle gratulera min flickvän i efterskott från dem.

Enligt polisen i Blekinge tillhör inte den här typen av utryckningar till vanligheterna.

– Jag har aldrig hört talas om något sådant tidigare. Det var nytt. Patrullen kom dit och fick reda på att någon hade firat sin 21-årdag, säger Kurt-Erik Gunnarsson, inre befäl på Blekingepolisen.

 

Så sent som i november uppmärksammade Expressen en annan till synes oskyldig situation som slutade med oväntat besök av polisen.

En kvinna i Stockholm var på dejt med en man – när mannen helt plötsligt greps av polis.

– Helt plötslig svänger det upp en hel polispiket. Jag hinner inte ens reagera och jag tänker: "Det är inte sant", säger kvinnan till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag