Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS försökte värva – på Arbetsförmedlingen

En rekryterare från terrororganisationen Islamiska staten ska ha sökt upp folk på Arbetsförmedlingens kontor i Malmö.
Foto: Ap / AP
"Både för kunder och personal är det obehagligt att något sådant här kan hända" säger Per-Ola Persson, säkerhetsansvarig på Arbetsförmedlingen till Sydsvenskan.
Foto: Theo Elias Lundgren

Mitt bland arbetssökande och handläggare har IS försökt värva jihadister på Arbetsförmedlingen i Malmö.

– Det fanns indikationer på att det förekom rekryteringsförsök till en terrororganisation, bekräftar Per-Ola Persson, säkerhetsansvarig på Arbetsförmedlingen, för Sydsvenskan.

Efter rekryteringsförsöken rapporterade säkerhetsavdelningen uppgifterna till Säpo, avslöjar tidningen.

Misstankarna började ta fart under hösten.

Enligt Sydsvenskans avslöjande upptäckte personalen på Arbetsförmedlingens etableringskontor på Amiralgatan i Malmö att en man sökte kontakt med kunder på kontoret. Mannen ska ha bearbetat dem med IS-propagande och bland annat pressat en man med afrikansk bakgrund.

Både kunder och personal reagerade på den helt öppna rekryteringen.

Personalen kopplade också in säkerhetsavdelningen, skriver Sydsvenskan.

Forskaren: "Klockrent ställe för rekryterare"

Eftersom det inte finns några övervakningskameror i lokalen fick säkerhetsavdelningen samla in uppgifter från kontorets personal. Informationen skickades sedan vidare till Säpo.

– Både för kunder och personal är det obehagligt att något sådant här kan hända. Våra arbetsförmedlingar är allmänna platser. Det är meningen att folk ska känna sig trygga när de kommer till oss, säger Per-Ola Persson till Sydsvenskan.

Flera källor till Sydsvenskan berättar också att rekryteringsförsök skett på andra offentliga platser som på kaféer och restauranger.

Amir Rostami, polis och sociolog som forskar kring rekrytering till gängkriminalitet, är inte alls förvånad över att rekryteringsförsök sker på Arbetsförmedlingens kontor i Malmö.

– Ett sådant ställe ä klockrent för rekryterare. Man vänder sig till miljöer där människor är utsatta och desperata och erbjuder en väg ut, säger han till Sydsvenskan.

Kvällsposten söker Säkerhetspolisen för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!