Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog emot 20 nyanlända – nu vill SD utmana lagen

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Thomas Lövenbo, vice ordförande i Laholms kommun.Foto: Laholms kommun
Sverigedemokraterna i Laholm vill inte ta emot fler nyanlända.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna i Laholm vill följa Sölvesborg.

Efter att ha tagit emot 20 nyanlända vill man sätta stopp.

– Vi anser att den invandringspolitik som förs är en katastrof för landet och dess kommuner, säger Thomas Lövenbo, vice ordförande i SD lokalt.

Sverigedemokraterna, med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon, tog tidigare i ett ett beslut att utmana bosättningslagen. Man ville inte ta emot nyanlända och påtvingas den kostnad detta innebär. 

 – Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, sa Louise Erixon (SD) till Sveriges Radio då.

Och nu vill Laholm följa i samma spår. 

”Katastrof för landet”

I en motion undertecknad av Thomas Lövenbo och fullmäktigeledamoten Birger Bäkmark, som nyligen lämnats in, konstaterar duon att Laholm fått ta emot alldeles för många nyanlända.

Enligt Hallandsposten, som först skrev om motionen, står hela partiet bakom förlaget.

– Vi anser att den invandringspolitik som förs är en katastrof för landet och dess kommuner. Den kommunala ekonomin går på knäna och vi har inte fått full kostnadstäckning från staten för alla de nyanlända som kommunen redan har tagit emot, säger Thomas Lövenbo till Hallandsposten. 

– Vi känner att våra medlemmar och många andra vill att det blir ett stopp.

Vill inte ta emot

Därför vill Sverigedemokraterna att Laholm – likt Sölvesborgs kommun – utmanar bosättningslagen. Man vill helt enkelt inte ta emot nyanlända som placeras av Migrationsverket. 

Förra året tog Laholms kommun emot åtta. I år är siffran uppe på tjugo, uppger Hallandsposten.

– Vi tycker inte att kommunen ska ta emot fler, säger Thomas Lövenbo till HP.

Han anser att regeringen tappat greppet.

– Det är bara att titta runtomkring oss vad som händer med ökad kriminalitet och händelser som i Trollhättan till exempel. Säkerheten har blivit sämre och vi måste göra något åt det, säger Thomas Lövenbo.

Motionen är inlämnad – men vilket stöd den får av övriga partier i kommunen vet Sverigedemokraternas representanter inte.