Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Invandrare måste minska konflikter från Mellanöstern”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Att attackera judar är att angripa Sverige.

Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Vi ska förstärka Säkerhetspolisen och skyddet till trossamfunden.

Regeringens satsning på Säkerhetspolisen, som får ytterligare 23 miljoner kronor nästa år för att få kontroll över extremistiska grupper, nämner ministern som en av de kortsiktiga åtgärderna mot antisemitismen.

En annan är fler medel för att höja säkerhet för trossamfunden, exempelvis hotade judiska församlingar.

Även ordningslagar, exempelvis demonstrationsrätten, ska ses över efter nazistmarschen i Göteborg.

 

LÄS MER: SOMAR AL NAHER: Så hjärntvättas vi syrier att hata judar 

 

Enligt Morgan Johansson finns inga planer på att tillåta polis föra statistik över vilka grupper som utsätter minoriteter för hatbrott.

– Statistik på etnicitet är oerhört svårt, det vet du också. Men Säkerhetspolisen måste ha ett bra samarbete med vanlig polis för att vi ska ha information om vilka grupper det gäller.

2010 kritiserades din partikamrat Ilmar Reepalu när han sa att judiska församlingen måste ta avstånd från Israels politik. Har Socialdemokraterna bagatelliserat antisemitismen?

– Jag kan bara säga att man ska inte blanda ihop konflikterna i Mellanöstern och kritik mot Israels politik med situationen i Sverige för judarna. Judar som levt här i flera hundra år ska aldrig avkrävas ansvar för vad Israel gör och inte gör.

 

LÄS MER: NALIN PEKGUL: Vi muslimer måste ställa upp när judar attackeras 

 

"Invandrare måste bidra till att minska konflikter"

Samtidigt säger ministern att invandrare måste bidra till att minska spänningen i konflikter som andra stater gjort sig skyldiga till.

– Om man fått en fristad i Sverige så måste man följa våra regler och bidra till avspänning i konflikter som finns exempelvis i Mellanöstern.

Sju år efter Reepalus uttalande attackeras fortfarande svenska judar. Har ni misslyckats?

– Jag menar att vi måste tala kristallklart om detta. Min uppfattning är den att om man angriper judar i Sverige så angriper man hela Sverige därför måste utgångspunkten vara att vi ska göra allt för att man ska leva i trygghet oavsett vilken minoritet man tillhör.

 

LÄS MER: Därför eskalerar antisemitismen i Malmö – "Vi känner oss rädda" 

 

Har arbetarrörelsen och den antirasistiska rörelsen sett genom fingrarna när antisemitismen riktats från personer med rötter i Mellanöstern?

– Jag kan bara redogöra för min inställning. Att vi måste reagera lika starkt på antisemitism och hat mot judar oavsett varifrån den kommer. Oavsett om det är nazister, islamister eller vänsterradikala som står för den.