Rosengård - segregerat område. Men det måste inte betyda dåliga skolresultat.
Rosengård - segregerat område. Men det måste inte betyda dåliga skolresultat.

Invandrarbarnen får bäst betyg - om de får chansen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Invandrarungdomar presterar bättre än svenskar i skolan om deras föräldrar har samma inkomst- och utbildningsnivå.
Men bostadssegregationen gör att större andel tonåringar med utländsk bakgrund saknar behörighet till gymnasiet.
Det visar en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Fyra av tio tonåringar i Malmö har föräldrar som utvandrat till Sverige. Det är bara Botkyrka utanför Stockholm som kan matcha den mångfalden. Och alla prognoser pekar mot att den utländska andelen av befolkningen kommer att öka. Därför varnar SCB i sin rapport för att ungdomar som bor i bostadsområden med mycket invandrare löper dubbelt så stor risk att inte nå behörighet till gymnasiet än personer i svensktäta kvarter.

Segregeringen orsak

"Dallas". Men man slår samtidigt fast att orsaken till skillnaderna är segregation och inte etnicitet.Tvärtom visar undersökningen att invandrarungdomar får bättre betyg än svenskar när de har samma socioekonomiska bakgrund. - Det är ett tydligt mönster. Skolan är invandrarungdomarnas största chans att slå sig in i samhället. Därför har de generellt starkare drivkraft och satsar de mer, säger Lotta Persson, demograf på SCB.

Språket är nyckeln

Lär man sig bara språket så är vägen öppen för alla att lyckas i Sverige, enligt "Dallas" ungdomsledare på Rosengård. - Som invandrare så ligger man ett steg efter på grund av språket. Men samtidigt har du en konkurrensfördel just för att du kan ett annat språk. Man måste våga utnyttja det, säger han. Studien visar även att Malmö är den kommun har störst andel invandrarungdomar med bakgrund i asiatiska länder. Likaså har Malmö proportionellt flest omyndiga invånare från de europeiska länderna utanför Norden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag