Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Invånarna i syd är otryggast i Sverige

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Bild från den 16 december år 2018 när en detonation skedde i stadsdelen Fosie i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Invånarna i polisregion Syd uppger att de är mest utsatta för brott i Sverige, enligt en undersökning från BRÅ.

Malmöområdet Fosie är det område i Sverige där flest känner sig otrygga.

Enligt en ny undersökning från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har polisregion Syd största andel personer som uppger att de har blivit utsatta för brott, jämförelsevis med övriga Sverige, vilket Sydsvenskan var först med att uppmärksamma.

Malmö kommuns södra innerstad har största andelen som uppger att de blivit utsatta för brott mot enskild person. Hela 33 procent uppger att de blivit utsatta för brott. 

Olofström har minst andel i kommunen, där uppger 16 procent att de blivit utsatta i brott. 

Fosie otryggt

Hushåll i Malmöstadsdelen Kirseberg är mest utsatta för egendomsbrott i Sverige. enligt undersökningen. Det innebär att invånarna i Kirseberg råkar ut för flest bostadsinbrott, bilstölder, stölder från fordon och cykelstölder, i landet.

– Vad gäller egendomsbrott mot hushåll är Syd den polisregion i riket där andelen utsatta är som störst. Inom såväl regionen som hela riket, är hushåll i Malmö kommuns stadsdel Kirseberg mest utsatta för egendomsbrott, medan Hultsfred har minst andel utsatta i polisregionen, säger Sofie Lifvin, utredare vid Brå, i ett pressmeddelande.

Polisregion Syd är den region där det är vanligast att uppleva otrygghet och oro för brott, där ligger Malmöstadsdelen Fosie i topp. 

Analysen bygger på resultat från Nationella trygghetsundersökningen 2017-2018 där 200 000 personer i åldrarna 16-84 fått svara på enkät visa webb och post.

Fakta

Brott mot enskild person innefattar misshandel, sexualbrott, hot, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning. 

 

Källa: BRÅ