Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internrapport: S kände till extrem falang i SSU

SSU:s ordförande Philip Botström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell.Foto: PRESSBILD

Flera interna rapporter om allvarliga problem inom SSU Skåne har skickats till förbundet, S i Malmö och partidistriktet de senaste åren.

Detta tvärtemot vad ordföranden och S i Malmö sagt efter Kvällspostens avslöjande.

”Under mina 20 år i arbetarrörelsen har jag aldrig upplevt något liknande”, lyder ett vittnesmål från 2017.

Avslöjandet om att SSU Skåne styrs av personer som samtidigt företrätt en militärregim och en kontroversiell homofobisk moské har skakat om socialdemokratin.

Kvällspostens granskning visar att ett av SSU:s största distrikt tagits över av en falang som inte delar S ideologi, som enligt andra medlemmar hotat oliktänkande, bojkottat Pride och uttryckt homofobiska åsikter.

Efter Kvällspostens avslöjande har SSU:s förbundsordförande Philip Botström sagt att det inte finns plats i Socialdemokraterna för människor som strider och agerar mot partiets grundläggande värderingar.

 

Stefan Löfven och SSU:s ordförande Philip Botström.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SSU-ordförande: Uppgifter har hemlighållits

Enligt Botström kan det finnas partikamrater som hemlighållit uppgifterna.

– Om de här uppgifterna stämmer så antar jag att det finns människor som inte velat att de ska komma till min kännedom, har han tidigare sagt.

S ordförande i Malmö Joakim Sandell har sagt att konflikten varit uppslitande och att många känner sig illa behandlade.

Samtidigt säger han att flera av uppgifterna om missförhållandena är nya för honom.

Men flera interna rapporter som Kvällsposten kommit över visar att både förbundet, S i Malmö och partidistriktet i Skåne vid upprepade tillfällen fått veta vad som pågår.

Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell.Foto: PRESSBILD

Enligt medlemmar har informationen funnits högst upp inom socialdemokratin i Skåne.

– Att läsa i ditt reportage att Joakim Sandell och Philip Botström hävdar att de inte känt till situationen blir därför nästan lite komiskt, säger en partimedlem.

Hen är en av flera aktiva socialdemokrater som upplyst förbund och partidistrikt om det allvarliga läget i SSU Skåne.

Intern rapport: "Annan agenda än att bedriva S-politik"

I rapporterna står bland annat att situationen i SSU-distriktet "är djupt skadlig för organisationen, de aktiva medlemmarna, och deras förtroende för arbetarrörelsen".

"Det handlar inte om en politisk konflikt mellan två parter. Politisk debatt har det varit väldigt lite av. Utan om att ett gäng unga män (och ett par kvinnor), flera av dem tio år äldre än de flesta aktiva, haft som enda fokus att försöka avsätta distriktsstyrelsen och välja en ledning bestående av sig själva".

– Det handlar företrädesvis om äldre killar som har en annan agenda än att bedriva socialdemokratisk politik, säger en socialdemokrat som besökt ett av distriktets årsmöten.

 

Den före detta ledamoten för SSU Bromölla Lukas Bjarkason säger att Philip Botström var med på årsmötet där falangen uttryckte homofobiska åsikter under en diskussion om bloddonationer.Foto: ANDERS YLANDER

"Skrikit, hotat och omringat"

Enligt flera medlemmar ska personer i styrande falangen under senaste årsmötet uttryckt att homosexuella har "smutsigt blod", under en debatt om homosexuella ska få donera blod på samma sätt som heterosexuella.

En annan rapport som Kvällsposten kommit över är från mars 2017. Den är undertecknad av Alejandro Caviedes, dåvarande ordförande Kommunal i Umeå, Henrietta Serrate före detta ordförande i SSU Kronoberg, Nasra Ali och Anton Jordås.

Alla var bjudna till det årets skånska årsmöte.

Medveten avsikt att skapa kaos

I den rapporten beskrivs bland annat aggressiviteten hos den styrande falangen. Att "det fanns en medveten avsikt att skapa kaos".

"Det fanns en tidpunkt då jag kände behovet att tillkalla poliser", lyder en mening i den fem sidor långa rapporten som skickades till partistyrelsen, SSU:s förbundsstyrelse och styrelsen för LO-distriktet i Skåne.

När SR:s Studio 1 på tisdagen uppmärksammade Kvällspostens avslöjande sa SSU:s ordförande Philip Botström att han uppmanat samtliga personer att lämna sina uppdrag med omedelbar verkan.

Men han säger också att "falangstriden handlar inte om att det finns olika syn kring kvinnors rättigheter, demokrati eller hbtq-personer".

"Finns bevis måste de lämna SSU"

– För skulle det ha framträtt och finnas bevis på att man sagt de sakerna, då kommer samtliga personer som är inblandade behöva lämna SSU. Det finns ingen plats i SSU och Socialdemokraterna för människor som inte skriver under på våra grundläggande värderingar, säger Philip Botström.

Men före detta ledamoten för SSU Bromölla Lukas Bjarkason säger att Philip Botström var med på årsmötet där falangen uttryckte homofobiska åsikter under en diskussion om bloddonationer.

Philip Botström.Foto: SVEN LINDWALL

SSU-ledamot: Ordförande ingrep inte

– Jag minns att jag och kamrater tittade på honom och tänkte "varför ingriper han inte". Det är ren lögn att information inte förmedlats till honom, säger han.

– Diskussionen varade i en timme och fick brytas mitt i allt för att folk var så upprörda. De nekar nu men det var utan tvekan homofobiska kommentarer. De sa saker som att homosexuella har smutsigt blod och att de själva inte vill ha det blodet. 

Lukas Bjarkason lämnade SSU efteråt.

– Jag vill inte vara med i ett ungdomsparti som inte har rätt värdegrund, säger han.

Men Philip Botström menar att uppgifterna inte stämmer: 

”Jag har inte närvarat när något homofobiskt skulle ha uttryckts. Enligt protokollet från årsmötet inledes debatten om bloddonationer  först efter att jag lämnat årsmötet. Jag är faktiskt förvånad över påståendet. Att jag som själv är öppet homosexuell skulle ha suttit och aktivt tagit del av en debatt där medlemmar uttryckt sig homofobiskt och skapat orolig stämning, utan att själv agera. Det är för mig helt främmande", säger han i en kommentar via sin pressekreterare. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!