Internetförsäljning av sexleksaker stoppas

Tobias Lundqvist från Oliver och Eva.

Betalningsföretaget Payson har anmälts till diskrimineringsombudsmannen sedan man stoppat möjligheten för ett företag som säljer sexleksaker at ta betalt med kort via deras betallösning.

– När de börjar bestämma vilken sexuell praktik som är okej eller inte så är man ute på en väldigt farlig väg, säger Tobias Lundqvist som driver webbshopen Oliver & Eva.

I slutet av juni fick Tobias Lundqvist ett mejl från företaget Payson. Sexleksaksbutiken Oliver & Eva hade ett fungerade avtal med betalningsföretaget, men fick nu beskedet att man inte längre skulle kunna använda företagets kortbetalningstjänst. Anledningen var, enligt mejlet, att Payson hade uppdaterat sin policy och att Oliver & Eva inte uppfyllde de krav som företaget har. Payson skriver också att man har restriktioner mot försäljning av sexhjälpmedel.

– Vi förstod det inte alls. Payson har en rutin, de kollar igenom alla företag. Så vi vet att de har kollat igenom vilka produkter vi säljer innan de godkände oss, säger butikens ägare Tobias Lundqvist.

Mejlet kom en fredag och på måndagen veckan efter skulle tjänsten upphöra. Tobias Lundqvist fick snabbt försöka hitta en annan lösning.

– Vi lyckades gaffatejpa ihop en lösning, så vi har haft en fungerande webbshop ändå. Men det har varit mycket jobb och lite sömn de här veckorna.

Han har ringt runt till flera andra företag som erbjuder betallösningar – utan att hitta någon som vill samarbeta med dem. Ett företag har sagt att det är okej att de säljer sexleksaker, men att problemet är att Oliver & Eva också säljer en del sexhjälpmedel som riktar sig till människor som utövar BDSM (ett samlingsnamn för bland annat bondage, sadism, masochism, dominans och underkastelse). Till sist fick han tag på en dansk bank som ville ingå ett avtal.

Tobias Lundqvists teori är att det är utländska kortinlösare, som fungerar som mellanhand mellan de stora företagen Visa och Mastercard och betalningsföretagen, som utövar påtryckningar på de svenska företagen. Enligt Tobias Lundqvist vågar de svenska betalningsföretagen då inte samarbeta med företag som säljer "omoraliska" produkter.

– Vi tycker att det är lite obehagligt att de får bestämma vad som är okej för svenskar att tända eller inte tända på. Det är inte länge sedan produkter riktade mot homosexuella stoppades, nu är det andra minoriteter det gäller.

Även organisationen RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) ställer sig frågande till Paysons agerande.

– Vi är förstås kritiska till att man har dragit in den här möjligheten. Butiken säljer inte porr utan sexleksaker. Och vill folk köpa sexleksaker ska de få göra det, säger förbundsordförande Kristina Ljungros.

Hon ser det hela som en form av censur.

– Det man riskerar är att censurera saker som riktar sig till hbt-personer och det är ingen utveckling vi tycker är bra. Det är ett allvarligt grepp att inskränka en sådan här sak. Det handlar om sexuell njutning – vad är problemet?

Nu har Payson anmälts av en privatperson till diskrimineringsombudsmannen. Anmälaren vill få prövat om företagets agerande missgynnar personer med viss sexuell läggning.

Kvällsposten har utan framgång försökt nå Payson för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!