Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internetbedragarnas senaste taktik – porr

Gammalt beprövad teknik har återuppstått bland nätbluffarna.
Foto: Tomas Konigsson

KALMAR. Först en beskyllning om att du laddat hem porr eller piratkopierat material. Sedan en uppmaning att betala in en summa pengar för att få din dator upplåst.

Avsändaren utger sig för att vara den svenska kriminalpolisenheten.

- Vi får in ett par anmälningar per vecka om sådana här bedrägerier, säger Kalmarpolisens samordnare kommissarie Marie Gottfridsson.

En internationell liga tros ligga bakom de här bedrägerierna. Exakt vilket tillvägagångssätt som man använt för att lura folk via internet är inte helt klarlagt.

Sedan förra året har man hos Kalmarpolisen fått in anmälningar från personer som fått sina datorer låsta. Anledningen skulle vara att de på nätet laddat hem porr alternativt kopierat skyddat material typ musik, filmer, böcker.

Men trots att man även hos rikspolisen känt till den här typen av internetbedrägerier i ett års tid finns ingen klar bild över dess omfattning.

Så går det till

Marie Gottfridsson menar att det kan finnas ett stort mörkertal av drabbade.

- Alla är inte så benägna att anmäla, men är helt enkelt rädd för att inte bli trodd, säger hon.

Av de anmälningar som inkommit framgår att alla typer av datoranvändare har blivit utsatta.

Så här går det till:

När du slår på din dator kommer en ruta med Kriminalpolisenheten i topp, upp på din skärm. I informationen framgår att din dator har låsts på grund av hantering av porr eller kopiering och vill du ha den upplåst ska du betala in ett visst antal kronor.

- Vissa ska betala in tusen kronor andra mindre summor, ofta genom att köpa ett s k Cashkort hos 7/11 eller Pressbyrån, säger Marie Gottfridsson.

Betala inte några pengar

Enligt Marie Gottfridsson har den här typen av bedrägerier dykt upp lite varstans i Europa och det har gjorts ansatser för ett internationellt samarbete. Utan att slå fast det antyder Gottfridsson att en liga med bas i södra Europa ligger bakom.

- Det tyder våra efterforskningar kring de här Cashkorten på, säger hon.

Den som drabbas av den här typen av datorintrång gör klokast i att genast polisanmäla.

- Och framför allt inte betala några pengar. Det löser ingenting, säger Marie Gottfridsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!