Internationell knarkliga sprängd av tullen i Malmö

169 kilo amfetamin hittades i lastbilen.
Foto: Tullverket
Männen i knarligan åtalas nu vid Malmö tingsrätt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
I den här lastbilen gjordes det stora beslaget.
Foto: Tullverket

Tullen slog till mot de mystiska personerna i en tyskregistrerad bil i utkanten av Malmö.

Sedan kunde en stor knarkliga med internationella kopplingar sprängas.

Ligan misstänks ha omsatt hundratals kilo knark för över 60 miljoner kronor.

Knarkligan började nystas upp redan i maj förra året efter en insats i Fosie industriområde i utkanten av Malmö. Civilklädda spanare från tullen upptäckte under spaning i ett annat ärende en bil med två personer i och med tyska registreringsplåtar.

Utan att veta att de var övervakade ledde personerna i bilen tullens spanare till en parkerad lastbil i området, även den med tyska registreringsplåtar.

Spanarna kunde dokumentera hur något lastades över ur lastbilen till personbilen.

Tullen slog till mot lastbil

Därefter körde bilen till en restaurang på Lockarp där föraren tog kontakt med ytterligare en person som kom i en skåpbil. Tillsammans körde de tillbaka till den parkerade lastbilen i området.

När sällskapet sedan lämnar industriområdet och kör ut ur Malmö väljer tullen att slå till. Lastbilen stoppas i Alstad och föraren av lastbilen grips. Mannen i skåpbilen kommer undan men grips efter ett par månader.

I lastbilen hittades 269 kilo narkotika, värt åtminstone 62 miljoner kronor på gatan.

Tillslaget var upprinnelsen till att tullen kunde avslöja ligan. Genom tätt samarbete med myndigheter utomlands har utredarna kunnat visa hur ligan opererat med bas i Tyskland.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

169 kilo amfetamin

Genom det internationella underrättelsearbetet har tullen kunnat kartlägga den sprängda ligan. Dels var de har haft sin bas, dels vilka som har ingått.

Man har även kunnat klarlägga minst fyra troliga smugglingsresor till Sverige samt en till Danmark under loppet av två månader förra året.

Ligan har, enligt utredningen, smugglat knarket i transporter som på pappret är lagliga.

– Organisationen har tagit uppdrag via fraktbörser och smugglat stora partier narkotika i den legala lasten, säger Erik Friberg, chef vid Tullkriminalenheten i Malmö.

Totalt hittade tullen 169 kilo amfetamin, 85 kilo cannabis, 12 kilo MDMA och tre kilo kokain

– Det är uppenbart att de som smugglar narkotika i nätverk kan tillhandahålla olika narkotika i stora mängder, säger Erik Friberg.

Nu åtalas tre män ur ligan vid Malmö tingsrätt misstänkta. Två av dem för synnerligen grov narkotikasmuggling och en för försök till grovt narkotikabrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!