Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna L-kravet på Sabunis motståndare

Sabuni: ”Vi tänker inte förhandla budget med SD”
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Toppnamnet Henrik Thorsell (L) i Vellinge.
Foto: JENS CHRISTIAN

Snart avgörs Liberalernas linje i frågan som har splittrat partiet internt.

I skånska Vellinge menar Henrik Thorsell (L) att de som är emot Nyamko Sabunis linje bör lämna sina riksdagsuppdrag om hennes sida vinner – och att hon bör göra samma sak om hon förlorar, rapporterar Aftonbladet.

På söndag fattar Liberalerna beslut i den känsliga frågan som har upprört många inom partiet den senaste tiden. Det handlar om partiets inriktning till nästa val.

Partiledaren Nyamko Sabuni har öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna om det skulle krävas för att bilda en borgerlig regering efter valet 2022.

Tidigare partiledaren Bengt Westerberg är en av de som uttryckt sig kritiskt till den inställningen.

– Skulle man välja den här vägen blir det ett annat parti än det jag gick med i, sa han.

Även på lokal nivå har frågan blivit en känslig punkt. I Vellinge menar partiets toppnamn Henrik Thorsell att enda sättet att få slut på det ”öppna krig” som råder inom partiet är att de riksdagsledamöter som inte stöder Sabunis linje lämnar sina uppdrag om hennes sida vinner i omröstningen.

– Men det är ett tveeggat svärd. Vinner inte Sabunis linje kan hon inte sitta kvar. Vinner hon så måste det samma gälla för motståndarsidan, säger han till Aftonbladet.

Nyamko Sabunis svar: ”Det är lite fräckt”

Konsekvensen kan därmed bli att många får avgå med Thorsells inställning.

– De får ju fatta sitt beslut. Anna Starbrink (liberal i Uppsala) sa i Aktuellt i går att hon kommer kämpa vidare om Sabunis linje vinner, men det är ett märkligt sätt att förhålla sig till problemet. Det interna kriget måste få ett slut. Då måste ena sidan erkänna sig besegrad, säger han till tidningen.

Nyamko Sabuni gav själv svar på kritiken som vuxit fram i SVT:s Morgonstudion, där hon menade att ”alla har rätt till sin uppfattning”

– Men jag tycker det är lite fräckt att säga att vi säljer ut vår själ, sa Sabuni till SVT.

FLER NYHETER: Grannar om explosionen i Höganäs: ”Jätterädd”