Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern film visar hur SSU-ordförande skriker tills möte stoppas: ”Så sjukt”

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed har nyligen sagt att han ska "agera med kraft", sedan distriktet anklagats för odemokratiska metoder. Men en intern film visar hur han själv stoppat ett årsmöte med skrik.

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed säger att han ska ”agera med kraft” för att få bukt med problemen som avslöjats.

Nu visar en intern film från förra årets årskonferens hur han skrek tills mötet fick stoppas.

– De betedde sig väldigt obehagligt, säger ledamoten i regionfullmäktige Klara Twete som bevittnade årsmötet.

En mobilfilm från SSU Skånes årskonferens i Lund visar ett av flera tillfällen då mötet spårar ur.

Mansour Ahmed, i dag ordförande, går skrikande fram till presidiet tills mötet måste stoppas och skjutas upp.

I filmen hör man Mansour Ahmed skrika:

– Det står inte i arbetsordningen att man inte får skrika. Begära ordet? Jag begär inte ordet. Jag bara står här och skriker.

Alejandro Caviedes, då ordförande för Kommunal i Umeå, hade bjudits in till mötet och satt i presidiet.

En mobilfilm från SSU Skånes årskonferens i Lund visar ett av flera tillfällen då mötet spårar ur. Mansour Ahmed, i dag ordförande, går skrikande fram till presidiet tills mötet måste stoppas och skjutas upp.

Avbröt yngre kille vid talarstolen

– I talarstolen stod en yngre kille och höll ett anförande som Mansour avbröt med sina skrik, säger han.

– Den yngre killen argumenterade för ett förslag men fick inte göra det för att Mansour skrek. Vi blev tvungna att ajournera oss.

Klara Twete, som sitter i regionfullmäktige i Skåne, gick till konferensen dagen därpå sedan SSU-medlemmar larmat om att mötet var obehagligt.

– Jag såg flera stycken från gänget stå och skrika runt presidiet samtidigt. Det var obehagligt eftersom de skrek och använde sin kroppshydda, säger hon.

Klara Twete, som sitter i regionfullmäktige i Skåne, gick till konferensen dagen därpå sedan SSU-medlemmar larmat om att mötet var obehagligt.

SSU riskerar mista miljonbidrag

Kvällspostens granskning av Socialdemokraternas viktiga plantskola SSU Skåne har bland annat visat att den styrande falangen använt sig av odemokratiska metoder.

Enligt interna rapporter är Mansour Ahmed en av nyckelfigurerna i en extrem falang som hotar och använder skrämselmetoder internt.

Kvällsposten har avslöjat att SSU Skånes styrande falang agerat odemokratiskt. Vice ordförande Khloe Abdel Wahab praktiserade hos Egyptiska UD, som styrs av en militärregim.
Kvällsposten har avslöjat att SSU Skånes styrande falang agerat odemokratiskt. Förre ordföranden och 11:a på riksdagslistan Rizwan Elahi har talat om "ateismens omoraliska idé" och företrätt en moské vars imam gjort homofobiska uttalanden.

Avslöjandena har lett till en kris inom SSU, som nu riskerar att mista miljonbidrag. 

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som enligt Metro gav förbundet 1,5 miljoner kronor i år, har beslutat att inleda en särskild granskning av SSU:

"MUCF ser allvarligt på uppgifterna och kommer att utreda om detta påverkar SSU:s ansökan om statsbidrag", skriver myndigheten på sin hemsida.

SSU har i sin tur begärt att det skånska distriktet tar fram en handlingsplan.

Skåningarna har tre veckor på sig att få bukt med problemen, annars dras finansieringen in.

Kvällsposten och andra medier har i en vecka försökt nå SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed.

Ordförande: ”Ska agera med kraft”

I ett pressmeddelande som skickades till Dagens Nyheter i torsdags skrev han att han personligen ska agera ”med kraft” för att medlemmar ska känna sig inkluderade i organisationen.

Tre ledamöter från distriktsstyrelsen ska nu göra en intern utredning och "gå till botten med de uppgifter som förekommit", har SSU:s distriktssekreterare Elektra Ververidis sagt.

Vilka dessa tre är vill styrelsen inte gå ut med.

– Ingen ska tvivla på att SSU är en organisation som inte bara i ord, utan också i praktisk handling lever upp till de ideal och värderingar som vi kämpar för i samhället. Därför vidtar vi nationella åtgärder för att säkra upp att alla distrikt efterlever våra ideal, säger förbundsordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.

Kritiker menar att SSU:s förbundsordförande Philip Botström känt till vidden av problemen inom SSU Skåne, vilket han nekar till.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mobilfilmen från årskonferensen, som hölls den 11 mars 2017 på Fäladsgården i Lund, visar något som personer med insyn beskriver som ovanligt och allvarligt.

Men som blivit allt vanligare inom SSU Skåne.

Ljudinspelning: ”Det är så sjukt”

På en ljudinspelning hörs flera medlemmars reaktioner.

"Men vad är det som händer?"

"Alltså, klarar de det? [syftar på presidiet]

"Det är ju så jävla fucking sjukt!"


Vittne: ”Gör folk rädda”

Ledamoten i regionfullmäktige Klara Twete besökte konferensens andra dag sedan oroliga medlemmar slagit larm.

– Bråket handlade inte ens om politik utan om arbetsordningen, om vad den säger om ombud och ersättare, om vem som får lov att rösta. Något som brukar ta två minuter att behandla, säger hon.

Klara Twete, fullmäktigeledamot i Region Skåne (S), säger att det som pågår inom SSU Skåne inte är en vanlig politisk konflikt.
Foto: Joakim Twete

– Det här sättet gör folk rädda så att de inte vågar säga sin mening eller till och med slutar komma. Vilket därmed gör det lätt för falangen att bli omvald.

Enligt Klara Twete är detta något helt annat än de politiska konflikter som funnits länge inom SSU Skåne.

– Debatterna kan vara hårda politiskt men då handlar det om argumentation. Man brukar ändå stötta varandra att våga ta plats. Här blir effekten precis tvärtom. 

”Finns individer i partiet jag är genuint rädd för”

Årsmötet blev så hotfullt och bråkigt att SSU-medlemmar ska ha gråtit i korridorerna.

Enligt rapporter som Kvällsposten tagit del av har hot, skrik och skrämsel som maktmetod använts av falangen sedan 2014.

– De uttrycker sig patriarkalt mot kvinnor och män som är homosexuella eller som är feminina snarare än macho. Det finns individer med uppdrag i partiet som jag är genuint rädd för, säger Klara Twete.

Kvinnor särskilt drabbade

Enligt regionfullmäktigeledamoten har kvinnor med utländsk bakgrund som inte tillhört falangen varit särskilt drabbade.

Tidigare har Kvällsposten rapporterat att den styrande falangen bytt Internationalen, som av tradition sjungs i slutet av årskonferenserna, mot en sång på arabiska. Ett språk som mer än hälften av medlemmarna inte förstår.

Via sin Facebook-sida har SSU Skåne svarat:

"Att man inte sjöng Internationalen stämmer. Men bara för att många hade lämnat årsmötet innan avslut. Men att vi skulle ha ersatt Internationalen med en annan sång stämmer inte".

Klara Twete har en annan bild.

– 2014 lämnade de rummet demonstrativt när andra sjöng Internationalen. Sedan ersatte de den. Det är så märkligt.

Kvällsposten söker Mansour Ahmed.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!