Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inte psyksjuk när han mördade ex-flickvän

FULLT FRISK. 28-årige Kasmand Develhon som fick 18 års fängelse för mordet på sin flickvän i Oxie var inte psyksjuk när han högg henne 27 gånger, intygar socialstyrelsen.

MALMÖ. Oxiemördaren Kasmand Develhon, 28, var inte psyksjuk när han dödade sin ex-flickvän med 27 knivhugg.

Det betyder att fallet nu kan tas upp i hovrätten – dit han har överklagat sin dom på 18 års fängelse.

Kasmand Develhon fick sin dom av Malmö tingsrätt i slutet av februari. Rätten konstaterade då att hans attack på den 23-åriga före detta flickvännen i augusti förra året var utdragen, grym och hänsynslös – och dömde honom till 18 års fängelse.

Kasmand hade köpt en Morakniv på Clas Ohlson i Borås och sedan tagit bussen ner till Malmö där han några timmar senare överföll kvinnan i det hus i Oxie som hon tillfälligt passade.

Hörde röster

Försvaret hävdade trots detta att dådet inte var ett planerat brott. Och under huvudförhandlingen berättade Kasmand hur han hörde röster som uppmanade honom att döda 23-åringen.

Men den rättspsykiatriska undersökningen gav inget stöd för påståendet att 28-åringen skulle ha varit mer eller mindre otillräknelig.

Tvärtom hette det i läkarbedömningen att Kasmand inte hade varit under påverkan av allvarlig psykisk störning, varken när han dödade ex-flickvännen eller när han senare undersöktes på rättspsykiatrisk avdelning i Göteborg.

Rättegång i maj

Kasmands advokat var mycket kritisk mot domen i samband med att den överklagades till hovrätten. Men när socialstyrelsen nu har granskat det rättspsykiatriska utlåtandet får advokaten inget stöd.

"Det finns därmed inte medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård", heter det i beslutet från socialstyrelsen. Målet kan fortsätta hanteras rättsligt och förhandlingarna i hovrätten väntas börja i slutet av maj.