Inte olagligt kalla jobbkamrat neger

Publicerad

Det är inte olagligt att kalla en jobbkamrat för neger. Den slutsatsen drog åklagare i Malmö och beslutade att inte inleda en förundersökning, eftersom ordet inte kan anses som tillräckligt kränkande.

Det var för drygt ett år sedan som en 35-årig man i Malmö vid lunchbordet på jobbet fick höra "Titta jag är här. Jag sitter här med två negrer". Han polisanmälde händelsen, och berättar i förhör att hans arbetsgivare tog avstånd från uttalandet. Men åklagaren ansåg inte att det är ett brott som faller under allmänt åtal och valde att inte inleda en förundersökning. Detta med motiveringen: "I dagens samhälle torde det råda en allmän uppfattning att ordet neger kan vara negativt laddat och att det därför är olämpligt att använda detta ord. Ordet i sig innehåller dock ingen sådan nedsättande eller kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla".

Enskilt åtal

– Jag tycker inte att det är på sin plats att åklagarmyndigheten ska göra en sådan bedömning av ett ord. De ska inte uttala sig om ett ord är eller inte är kränkande, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering, som begärde överprövning av beslutet.

Men, inte heller överprövningen ledde någonvart. Nu överväger organisationen att driva fallet som enskilt åtal, trots att brottet gäller ärekränkning eller förtal och inte diskriminering, som är dess huvudsakliga arbetsområde.

– Även om den här frågan inte rör diskrimineringslagen så anser vi att det är en sådan närliggande lagstiftning. Och att det handlar om en kränkning beroende på etnicitet, säger Henrikz.

Trakasserier

Hon berättar att ärendet först gick till diskrimineringsombudsmannen (DO) som inte tog upp det till granskning på grund av att preskriberingstiden, fyra månader, gått ut. Men att kalla en person för neger skulle kunna vara trakasserier, enligt Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

– Och trakasserier är enligt diskrimineringslagen en form av diskriminering.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag