Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Judehat under upploppet i Malmö: ”Vill döda judar”

Polisen: Utreds som hatbrott
Icke-verifierade filmer har cirkulerat på sociala medier sedan i fredags, och nu kan Kvällsposten bekräfta att hat mot judar förekom i samband med upploppet.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Salomea Gosenius
Foto: Victor Norgren / Victor Norgren
Victor Pressfeldt
Foto: Privat

Icke-verifierade filmer har cirkulerat på sociala medier sedan i fredags, och nu kan Kvällsposten bekräfta att hat mot judar förekom i samband med upploppet.

– En kille blev upprörd och sa att ”det här är inte min manifestation längre, utan nu vill de döda judar”, säger Victor Pressfeldt som själv blev vittne till de antisemitiska inslagen. 

På filmerna syns en mindre folkmassa med knutna nävar skrika på arabiska:

– Judar, kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder. 

Enligt Judiska Centralrådet går meningen inte att tolka som annat än en uppmaning till ”mord och utrensning av judar”, då Khaybar var en plats där judar mördades av profeten Muhammed och hans följare år 628.

Enligt personer som var på plats i Rosengård under fredagskvällen verkar Judiska Centralrådet ha fog för sin tolkning. 

Frilansjournalisten Victor Pressfeldt var på plats och följde händelserna under hela eftermiddagen fram till natten mot lördagen, och han bekräftar att han hörde den antisemitiska ramsan skanderas under kvällen. 

– Ja, jag hörde det vid ett par tillfällen åtminstone. Det var en kille som översatte till mig från arabiska och han var själv mycket upprörd över det som skreks. Han sa att ”nu är det inte min manifestation längre, utan nu vill de döda judar”. Jag tyckte det var kusligt.

Icke-verifierade filmer har cirkulerat på sociala medier sedan i fredags, och nu kan Kvällsposten bekräfta att hat mot judar förekom i samband med upploppet.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

”Islamister och IS-anhängare tycktes röra sig bland demonstranterna”

Icke-verifierade filmer har cirkulerat på sociala medier sedan i fredags, och nu kan Kvällsposten bekräfta att hat mot judar förekom i samband med upploppet.

– Det var flera jag pratade med som blev upprörda för att islamister och IS-anhängare tycktes röra sig bland demonstranterna. Så det fanns interna spänningar både bland de som deltog i demonstrationen och de som deltog i upploppet, skulle jag säga. 

Polisen känner till filmerna som cirkulerar och utreder nu saken som misstänkt hatbrott. 

– Vi har tagit upp en egeninitierad polisanmälan, och judiska församlingen har också gjort en anmälan om det, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos Malmöpolisen.

Är det någon film som har gått att verifiera än? 

– Jag kan inte verifiera det i nuläget, men anmälan är upptagen och en utredning kommer att ske.

Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö, menar att händelserna tyder på att Malmö har en lång väg kvar att gå för att få bukt med den antisemitism som alltjämt frodas i staden. 

– Vi tycker givetvis att det här är obehagligt. Och givetvis finns det ett obehag i församlingen eftersom det här är saker vi hört tidigare. Det är ett tecken på att vi har en lång väg att gå i Malmö. Vi måste jobba hårt med de här frågorna, och det är inget man gör på en kafferast.

”Jag såg klippet och blev förbannad”

De senaste åren har Judiska församlingens rabbin Moshe-David HaCohen tillsammans med imamen Salahuddin Barakat jobbat aktivt för en ökad förståelse och dialog mellan olika religiösa grupper i Malmö, och Fredrik Sieradzki är noga med att poängtera vikten av att inte spekulera kring vilka som ligger bakom innehållet i filmerna.

– Vi har kontakt med de muslimska nätverken och det pågår samtal om hur vi ska jobba vidare med dessa frågor. Det absolut sista vi ska göra just nu är att spekulera. 

En imam som tillbringat mycket tid på Rosengård och som också var på plats under oroligheterna i fredags är Samir Muric. Han säger att han själv inte hörde några antisemitiska slagord, men att han såg ett klipp delas på Facebook. 

– Jag såg klippet och blev förbannad. Jag hoppas verkligen man kommer underfund med vilka det är och att de döms för hets mot folkgrupp. Jag har också mejlat Judiska församlingen för att visa min empati för dem, säger han. 

”Förvånad när jag hörde att ilskan riktades mot judar”

Malmöiten Salomea Gosenius, 20 år, har länge varit engagerad i det judiska livet i Malmö. Inför fredagen kände hon oro, och på lördagen fick hon oron bekräftad. 

– Jag var beredd på att det skulle hända för det är ganska vanligt att sådana här problem övergår till judehat. Men jag blir så klart förvånad över att det kom från motdemonstranternas sida eftersom både muslimer och judar är en målgrupp för högerextremister. Vi sitter ju lite i samma båt, så därför blev jag ändå lite förvånad när jag hörde att ilskan riktades mot judar direkt.

Salomea Gosenius berättar att hon är en av många andra som kämpar för att få judiska ungdomar att stanna i Malmö. Helgens händelser betraktar hon som ett bakslag för den judiska framtiden i staden.

– Den här typen av händelser med konkreta hot gör ju bara att det går i fel riktning. Vi judar i Malmö har redan upplevt väldigt mycket, och detta förvärrar bara situationen. Blir folk mer rädda så kommer de att flytta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!