Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte ens danskar förstår danskan

Nikolaj Lie Kaas och svenska Fares Fares mumlar så pass mycket att Kino Grenå i Danmark tvingas texta den danska filmen "Kvinden i buret".

GRENÅ. Det är inte bara svenskar som har allt svårare att begripa den grötiga danskan. Nu tvingas biograferna i Danmark texta danska filmer.

– Det är för svårt att förstå vad skådespelarna säger, de mumlar för mycket, säger Gert Skov på Kino Grenå.

Danskan är så grötig att inte ens de själva förstår. Förstår du danska?

Det gäller för danska skådespelare att tala t y d l i g t, annars förstår inte den danska filmpubliken vad de säger. Det är alltså inte bara svenskar som har allt svårare att förstå talad danska. Danskarna själva måste anstränga sig mer och mer för att begripa sitt eget språk, speciellt på filmduken och i tv-rutan. Nu har det gått så långt att en biograf i Grenå visar filmer som ”Kvinden i buret” och "Olsen Banden på dybt vand” med dansk undertext.

– Det är för svårt att förstå vad skådespelarna säger, de mumlar för mycket, säger Gert Skov, på Kino Grenå, till "P1 Morgen".

"Förstår inte vad de säger"

Det är inte första gången som danskarna klagar på att det är svårt att höra vad skådespelarna i de inhemska produktionerna säger, rapporterar Politiken.

Tidigare har det riktats kritik mot tv-serierna "Forbrydelsen" och "Den som dræber" såväl som filmen "En kongelig affære" för att dialogen har varit alltför otydlig.

En av anledningarna till att svårigheterna med hörförståelsen ökat tror filmproducenten Regner Grasten beror på att dialogen i danska filmer och tv-serier har moderniserats och att talet har blivit mer naturligt.

– Problemet är bara att man många gånger inte förstår vad de säger, förklarar Regner Grasten i "P1 Morgen".

Textar filmerna

För att avhjälpa problemet med den grötiga dialogen har Regner Grasten och många andra filmproducenter i Danmark börjat eftersynka dialogen, det vill säga att skådespelarna spelar in den en gång till i efterhand. Men det är förstås inte alltid det hjälper heller.

På Kino Grenå kommer man att fortsätta texta de danska filmerna, trots blandade reaktioner från besökarna. En del har varit hjälpta medan andra irriterat sig på textremsorna. Kastrup Bio har nu beslutat sig för att följa i samma spår och erbjuder textremsor på de danska filmerna.