Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intagen: Fick inte de mediciner jag behöver

Foto: Samuel Unéus

Vården brister på migrationsverkets förvar i Åstorp.

Det hävdar flera intagna och organisationen Amnesty, enligt Sveriges Radio.

Sveriges Radios "Kaliber", som sänds på söndagen i P1, rapporterar om brister i vården i migrationsverkets verksamhet i Åstorp i Skåne.

En person, som tidigare varit inlåst på förvaret, uppger för programmet att han fick vänta på att få behandling för sin diabetes.

– Jag har diabetes och när jag kom till förvaret så fick jag inte de mediciner jag behöver. Mitt sjukdomstillstånd förvärrades mycket, säger personen till Sveriges Radio.

Fler håller med

Han var under sju månader inlåst på förvaret i Åstorp, ett av Migrationsverkets fem förvar. "Kaliber" har träffat flera intagna i Åstorp som vittnar om att de inte får vård.

Även andra personer vittnar för programmet att de inte fått den medicin de behöver.

Och de får medhåll från bland annat organisationen Amnesty. Enligt Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på Amnesty, uppger i programmet att de ofta får höra från intagna om bristerna i vården.

– Botemedlet blir huvudvärkstabletter. Oavsett vad man säger att man har problem med så blir botemedlet huvudvärkstabletter, säger Madelaine Seidlitz.

Dementerar

Men de ansvariga slår i från sig.

De hävdar att de inte nekar någon vård och hänvisar till den vårdcentral som ansvarar för vården. Verksamhetschefen Titti Unosdotter säger till Sveriges Radio att de ger den vård de ska.

– Det kan jag inte svara på för den frågan har jag aldrig fått. Ingen har sagt det innan, säger Titti Unosdotter till "Kaliber".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!