På Bjärehalvön finns det gott om vandrinsslingor i olika svårighetsgrad. Foto: Båstad turism och näringslivPå Bjärehalvön finns det gott om vandrinsslingor i olika svårighetsgrad. Foto: Båstad turism och näringsliv
På Bjärehalvön finns det gott om vandrinsslingor i olika svårighetsgrad.  Foto: Båstad turism och näringsliv
Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Foto: Båstad turism och näringslivAtt vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Foto: Båstad turism och näringsliv
Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen.  Foto: Båstad turism och näringsliv

Insup Skånes vackra natur – steg för steg

Publicerad

Cykla mountainbike genom Hallandsåsen eller vandra längs kusten med Kattegatt som granne? Att låta bilen stå öppnar upp för storslagna naturupplevelser och oförglömliga minnen.

Här är några av Skånes bästa vandrings- och cyklingsleder.

Bjärehalvön erbjuder en stor variation av vandringar, både längs kusten och inåt halvön. Här finns alltid havet på nära håll. Det är något speciellt att se silhuetten av Kullaberg, Hallands Väderö eller Halland på andra sidan vattnet. Eller njut av böljade gröna vidder och upptäck lugnet i bokskogarna.

Skåneleden har två etapper som passerar, dels längs kustremsan mellan Ängelholm och Båstad, med en liten avstickare inåt land precis innan Kattvik. Den andra etappen går inåt landet mellan Båstad och Förslöv.

För den som vill vandra på fri fot finns många stigar och leder av olika svårighetsgrad, både märkta och omärkta att utforska.

Bokskogen på Hallandsåsen

Kanske är en tur genom skogen en bra början på vandringen. På Hallandsåsen vandrar du genom den täta bokskogen, vill du uppleva vackert kulturlandskap och stanna till vid en sjö är Snapphaneland vid Trollehallar i närheten av Västersjön och Rössjön perfekt.

Eller satsa på en mer dramatik vid bäckravinen på Axelstorpsslingan vid Axelstorp och passera gravhögar, fornåkrar, ättstup och hålvägar. Slingan är cirka 9 kilometer lång och tar några timmar att gå.

Hålehall har tre slingor i delvis kuperad skogsterräng - i området finns även flera våtmarker och småbäckar. Ängelholms strandskog och naturreservat erbjuder spännande kombination av sanddyner och tallskog. Här finns flera strövstigar i Kronoskogen och bland krokiga alar i Nybroskogen.

Makalöst häftiga klippformationer och hisnande utsikt väntar vid berömda Hovs Hallar, det brantaste kustpartiet på Bjärehalvön med härliga klippstränder och grottor. Eller njut av den fridfulla och blommande Sinarpsdalen. Man kan antingen börja vandringen från naturskolan i Dala, Båstad eller från Vitsippsvägen i Grevie.

Cykla genom skogen

För den som vill ta sig fram snabbare och är ute efter lite mer adrenalin är ett cyklingäventyr i skogen den perfekta utmaningen. Ridge cycling arrangerar organiserad gruppcykling med utgång från Vallåsens Värdshus på Hallandsåsen - sen väntar cykling genom den djupa skogen med varierande terrängkörning om två till tre timmar. Erfarna cyklister kan välja ännu längre och mer utmanande turer.

Kattegattleden

Vill du cykla i lugn och ro går det utmärkt att ta sig runt på Bjärehalvön med via mindre asfalterade vägar och grusvägar och spontanstanna för ett dopp eller picknick på en klippa. Tänk på att den norra delen av halvön har ett backigt landskap, medan Ängelholm och Torekov är mer lämpligt för lugnare cykling.

För den som vill cykla en längre tur är Kattegattleden ett utmärkt alternativ, här kan du välja kortare sträckor längs kusten eller ta dig hela vägen från Halmstad till Ängelholm. Se mer information om de olika etapperna på kattegattleden.se.

Fler tips på vandringsleder kring Båstad och Bjärehalvön finns här.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag