Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Insup Skånes vackra natur – steg för steg

På Bjärehalvön finns det gott om vandrinsslingor i olika svårighetsgrad. Foto: Båstad turism och näringsliv
Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Att vandra i storslagen natur är en kul aktivitet för hela familjen. Foto: Båstad turism och näringsliv

Cykla mountainbike genom Hallandsåsen eller vandra längs kusten med Kattegatt som granne? Att låta bilen stå öppnar upp för storslagna naturupplevelser och oförglömliga minnen.

Här är några av Skånes bästa vandrings- och cyklingsleder.

Kombinera din vandring med mat

Fler tips på vandringsleder kring Båstad och Bjärehalvön hittar du på Båstad Turism och Närlingslivs hemsida. I boken "Skåneleden och andra leder i Bjärebygd" finns många förslag på vandringsleder.

Det finns också möjlighet att kombinera vandringen med en matupplevelse, bland annat arrangeras matvandringar i Sinarpsdalen. Då ingår matstopp för förrätt, varmrätt, efterrätt och flera smakprovningar längs vägen. Mer information finns på lindegrens.se.

Det går också att boka en tvådagars Gourmetvandring om 51 kilometer, runt hela Bjärehalvön inklusive övernattning, spamöjligheter och trerättersmiddag på Torekov hotell. Mer information om hur du bokar finns på upplevbjare.se.

Förslag på cykelleder på Bjärehalvön

Båstad – Hovs Hallar – Båstad, ca 25 km

Vacker runda upp över Hallandsåsen och mitt bland fält och beteshagar. Väl uppe på höjderna väntar en fantastisk utsikt.

Ängelholm – Vejbystrand – Ängelholm, ca 17 km

Lätt cykling längs med kusten med många fina stränder längs med vägen.

Båstad – Sinarpsdalen – Salomonhög – Båstad, ca 17,5 km

Cykelrunda som tar er upp på höjderna med vacker utsikt över Sinarpsdalen, Skälderviken och jordbrukslandskapet.

Båstad – Axelstorps skogar – Båstad, ca 16 km

Den här turen tar er upp på Hallandsåsen och till det vackra naturområdet Axelstorps skogar.

Cykelrunda Båstad – Lya - Båstad, ca 9 km

Ännu en tur som börjar i uppförsbacke, men väl på toppen av Hallandsåsen kan ni njuta av den milsvida utsikten över Laholmsbukten och Halland.

Cykelrunda – Skånevärstingen, ca 75 km

En mycket utmanande runda med fem av Skånes förmodligen mest kämpiga backar.

Lergöksrundan, ca 16 km

Lergöksrundan leder delvis både genom staden, längs Rönneå och havet och genom Kronoskogen.

Källa: Upplevbjare.se

Bjärehalvön erbjuder en stor variation av vandringar, både längs kusten och inåt halvön. Här finns alltid havet på nära håll. Det är något speciellt att se silhuetten av Kullaberg, Hallands Väderö eller Halland på andra sidan vattnet. Eller njut av böljade gröna vidder och upptäck lugnet i bokskogarna.

Skåneleden har två etapper som passerar, dels längs kustremsan mellan Ängelholm och Båstad, med en liten avstickare inåt land precis innan Kattvik. Den andra etappen går inåt landet mellan Båstad och Förslöv.

För den som vill vandra på fri fot finns många stigar och leder av olika svårighetsgrad, både märkta och omärkta att utforska.

Bokskogen på Hallandsåsen

Kanske är en tur genom skogen en bra början på vandringen. På Hallandsåsen vandrar du genom den täta bokskogen, vill du uppleva vackert kulturlandskap och stanna till vid en sjö är Snapphaneland vid Trollehallar i närheten av Västersjön och Rössjön perfekt.

Eller satsa på en mer dramatik vid bäckravinen på Axelstorpsslingan vid Axelstorp och passera gravhögar, fornåkrar, ättstup och hålvägar. Slingan är cirka 9 kilometer lång och tar några timmar att gå.

Hålehall har tre slingor i delvis kuperad skogsterräng - i området finns även flera våtmarker och småbäckar. Ängelholms strandskog och naturreservat erbjuder spännande kombination av sanddyner och tallskog. Här finns flera strövstigar i Kronoskogen och bland krokiga alar i Nybroskogen.

Makalöst häftiga klippformationer och hisnande utsikt väntar vid berömda Hovs Hallar, det brantaste kustpartiet på Bjärehalvön med härliga klippstränder och grottor. Eller njut av den fridfulla och blommande Sinarpsdalen. Man kan antingen börja vandringen från naturskolan i Dala, Båstad eller från Vitsippsvägen i Grevie.

Cykla genom skogen

För den som vill ta sig fram snabbare och är ute efter lite mer adrenalin är ett cyklingäventyr i skogen den perfekta utmaningen. Ridge cycling arrangerar organiserad gruppcykling med utgång från Vallåsens Värdshus på Hallandsåsen - sen väntar cykling genom den djupa skogen med varierande terrängkörning om två till tre timmar. Erfarna cyklister kan välja ännu längre och mer utmanande turer.

Kattegattleden

Vill du cykla i lugn och ro går det utmärkt att ta sig runt på Bjärehalvön med via mindre asfalterade vägar och grusvägar och spontanstanna för ett dopp eller picknick på en klippa. Tänk på att den norra delen av halvön har ett backigt landskap, medan Ängelholm och Torekov är mer lämpligt för lugnare cykling.

För den som vill cykla en längre tur är Kattegattleden ett utmärkt alternativ, här kan du välja kortare sträckor längs kusten eller ta dig hela vägen från Halmstad till Ängelholm. Se mer information om de olika etapperna på kattegattleden.se.

Fler tips på vandringsleder kring Båstad och Bjärehalvön finns här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!