Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Störningar i tågtrafiken till söndag kväll efter brand

Inställda tåg påverkar morgontrafiken
Enligt Skånetrafiken kommer det bli en stökig dag för tågresenärer: ”Det gäller att ha tålamod och vara rätt utrustad”. Foto: SKÅNETRAFIKEN
Södra Stambanan, där förseningarna är, trafikerar alla tåg mellan Malmö och Stockholm. ”SJ-tågen leds om via Helsingborg”, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

En nedriven kontaktledning på södra stambanan mellan Höör och Hässleholm orsakar förseningar och störningar på tågtrafiken under fredagen. 

– Läget är under kontroll men det kommer inte köra tåg här på en avsevärd tid, säger Lars Wannong, insatsledare vid räddningstjänsten till Kristianstadsbladet. 

Trafiken beräknas vara i gång som vanligt tidigast söndag kväll.

Den nedrivna kontaktledningen ställer till det rejält för tågtrafiken på södra stambanan som trafikeras av alla tåg som går mellan Malmö och Stockholm. 

– Det påverkar trafiken väldigt mycket, hela vår regionala trafik, även mellan Malmö och Lund, säger Magnus Andersson, Skånetrafikens verksamhetschef.

Resenärer får räkna med förseningar och inställda tåg på delsträckor. I vissa fall kommer buss att ersätta tåg och man kommer också att vända en del tåg som då kan gå på de sträckor av järnvägen som är i bruk.

Enligt Trafikverket beräknas trafiken rulla som vanligt tidigast söndag kväll, rapporterar P4 Malmöhus. Avgångar från Malmö, Alvesta samt Stockholm är de som påverkas mest.

– Det gäller att ha tålamod och vara rätt utrustad. Ta med något att äta och dricka, säger Magnus Andersson.

All teknik låg i tusen bitar

Den nedrivna kontaktledningen orsakade en brand i ett ställverk i Sösdala. 

– Det ligger precis vid rälsen och är stort som tre husvagnar, ungefär. Kontaktledningen hade ramlat ner och det är så kraftig ström att all teknik i ställverket slagits sönder och låg i tusen bitar. Det brann med öppna lågor. VI släckte med pulver och var klara efter en dryg timme, säger Lars Wannong, insatsledare vid räddningstjänsten, till Aftonbladet

Trafikverket bekräftar att det har brunnit i samband med att kontaktledningen rivits ner. 

– Anticimex håller på att röksanera på platsen, säger Ulrika Karlsson presskommunikatör. 

Så stor del av tågen i Sydsverige är i tid