Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter mordet: Damberg vill förbjuda kontantkort

Nekar till inblandning i mordet på småbarnsmamman i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli

När inrikesminister Mikael Damberg (S) på onsdagsförmiddagen mötte pressen i Malmö uttryckte han stor frustration över det måndagens kvinnomord på öppen gata, men berättade att arbetet mot organiserad brottslighet fortgår intensivt.

– När man skjuter en kvinna med hennes barn i famnen passerar man alla gränser, säger han. 

Inrikesministerns besök i Malmö är planerat sedan länge, då han var i staden för att tala vid konferensen ”Trygg och Säker” på Malmö live. 

– Måndagens mord är en dramatisk händelse som passerar alla gränser, och det väcker känslor både hos mig och hos Malmöborna, sa han på scenen i talets inledning. 

Haft möte med polisen 

Mikael Damberg hade på onsdagsmorgonen ett möte med Malmöpolisen för att få en uppdatering om utredningsarbete. 

– Jag frågade polisen om de har tillräckligt med resurser för att sköta utredning, och det sa de att de har, säger han. 

Den 31-åriga kvinnan sköts på måndagsförmiddagen till döds på öppen gata i Malmö, samtidigt som hon höll sitt barn i famnen.Foto: Fritz Schibli

Den 31-åriga kvinnan sköts på måndagsförmiddagen till döds på öppen gata i Malmö, samtidigt som hon höll sitt barn i famnen. 

Mindre än två dygn senare, under natten till onsdag, sköts ytterligare en kvinna till döds i ett bostadsområde, denna gång en 18-årig kvinna i Stockholm. 

– Det är en allvarlig utveckling och kanske vår tids största samhällsproblem att det skjuts och sprängs. Nu skjuts det i bostadsområden, och det är något vi måste pressa tillbaka, säger Mikael Damberg. 

Vill förbjuda oregistrerade kontantkort 

Det viktigaste för att göra detta säger han är att stärka polisen och dess resurser, dels genom att bredda personalstyrkan men även genom nya verktyg. 

– De måste få nya verktyg för att säkra teknisk bevisning, skärpa straff för de som hanterar vapen eller sprängmedel men också att ge tullen nya befogenheter så att de kan stoppa att dessa föremål förs in i Sverige, säger inrikesministern. 

Under pressträffen berättade han även att regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort för mobiltelefoner.Foto: Fritz Schibli

Under pressträffen berättade han även att regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort för mobiltelefoner. 

– Vi vet att dessa används av kriminella, av terrorister men även av människor som är involverade i organiserad brottslighet. Nu kollar vi på om man kan ta bort dem, så att man måste registrera sig när man köper ett kontantkort.

– Det kan bli lite mer stökigt för dig och mig, men vi måste lyssna på polisen och Säkerhetspolisen när de säger att det här göder kriminell verksamhet, säger han. 

”Kryper närmare vanliga människor” 

Enligt uppgifter till Kvällsposten och Expressen är både måndagens mord i Malmö och tisdagsnattens i Råcksta i Stockholm riktade mord kriminella män i de mördade kvinnornas närhet. 

– Jag vill inte spekulera något om motivbilden till de här dåden, men däremot kan man säga att när det här våldet sker i bostadsområden så kryper det närmare vanliga människor, och det är en allvarlig utveckling, säger han. 

Både du och justitieminister Morgan Johansson har uttryckt er väldigt hårt om de här morden. På vilket sätt hjälper ett höjt tonläge situationen? 

– Jag tror väl inte att det hjälper att uttrycka sig hårt, men det är ju ett uttryck av våra känslor. När man skjuter en kvinna med hennes barn i famnen passerar man alla gränser, inte bara lagliga gränser utan moraliska gränser. Det är ingenting vi ska acceptera i Sverige, säger Mikael Damberg. 

Till Malmöbor som känner oro och otrygghet efter måndagens mord vill han säga en sak: 

– Malmö står inte ensamma i det här.