"Inom tio år vimlar det av varg här nere"

Antalet vargar i länet är redan för många i Kalmar och Kronoberg.
Foto: Macneill Lyons

Med regeringens nuvarande rovdjurspolitik kommer vargarna att bli fler. Det säger Jan-Erik Johannisson, rovdjursspårare för länsstyrelsen i Kalmar och Kronoberg.

- Inom tio år vimlar det av varg även här nere.

För ett år sedan sattes ett tak för den svenska vargstammen - nu är taket passerat.

- Regeringen sa 210 vargar och inte fler, men vad gör man när de blir fler? Säger till dem: "Nu får ni inte bli fler", säger Jan-Erik Johannisson.

I och med det ökande beståndet trängs vargen ut från Värmland och Dalarna och vandrar vidare. Jan-Erik Johannisson saknar en dialog mellan människor som lever i områden där det finns varg och de styrande.

Vargen är ofta orädd

- Myndigheterna frågar inte. Just nu är acceptansen obefintlig. Människorna som berörs måste få vara med och bestämma. De är förtvivlade där uppe.

Problemen är många, enligt Jan-Erik Johannisson: Husdjur som blir tagna av varg, hundar som bits ihjäl när vargen hävdar revir, vargar i trafiken och en allmän rädsla.

- Eftersom vargen inte jagas är den ofta orädd. I Värmland går vargar in på gårdar och morrar till och med åt folk. Det är klart det blir problem.

Han kan se ett flertal lösningar för att komma tillrätta med problematiken. Att minska antalet ser han som det viktigaste.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!