Ingvar Kamprad skänker en kvarts miljon till Grimslövs folkhögskola. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWEIngvar Kamprad skänker en kvarts miljon till Grimslövs folkhögskola. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Ingvar Kamprad skänker en kvarts miljon till Grimslövs folkhögskola. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Här är Grimslövs folkhögskola i Alvesta kommun.Här är Grimslövs folkhögskola i Alvesta kommun.
Här är Grimslövs folkhögskola i Alvesta kommun.
Ulf Tannerfalk, rektor på folkhögskolan, är överlycklig efter bidraget. Foto: PrivatUlf Tannerfalk, rektor på folkhögskolan, är överlycklig efter bidraget. Foto: Privat
Ulf Tannerfalk, rektor på folkhögskolan, är överlycklig efter bidraget. Foto: Privat

Ingvar Kamprads oväntade påskpresent

Publicerad

Ingvar Kamprad fyller år.

Då ger han bort en kvarts miljon till Grimslövs folkhögskola i en härlig och oväntad påskpresent.

– Jag var tvungen att sätta mig ner, säger rektor Uffe Tannerfalk.

Tjugo minuter senare kom nästa glädjebesked – en present på ytterligare 300 000.

Multimiljardären Ingvar Kamprad, 89, har ett rykte om sig att skänka mycket pengar lokalt. Och nu har han gjort det igen.

Lagom till att han fyller 90 år den 30 mars har Ikea-grundaren skänkt en kvarts miljon kronor till Grimslövs folkhögskola i Alvesta kommun.

– Det är klart det är ett oerhört välkommet, vi är mycket tacksamma. Vi är otroligt stolta att Kamprads stiftelse har valt just oss. Vi får hoppas att Ingvar Kamprad får glädje av det här.

"Inte klarat det utan Kamprad"

Grimslövs folkhögskola har inriktningen hälsa, kultur och friluftsliv. Mycket av undervisning bedrivs ute i naturen.

Som det ser ut i dag tvingas skolan alltid åka i väg men det ska pengarna i Kamprads påskgåva ändra på.

Grimslöv folkhögskola ska nämligen få ett uteklassrum.

– Det här betyder om att vi kan göra något som vi pratat om väldigt länge, att skapa en friluftsbas på vårt område och inte alltid behöva åka i väg. Dessutom kan internaterna använda det på kvällar och helger.

– Jag tror inte att vi hade klarat att bygga det här utan Kamprads 250 000 kronor.

"Betalar tillbaka till trogna kunder"

Uffe Tannerfalk är givetvis överlycklig över det oväntade bidraget från Kamprads stiftelse.

Han berättar om hur personal och elever på skolan den senaste tiden har arbetat stenhårt för att förvalta de pengarna på bästa sätt.

Och nu hyllas Ikea-grundaren.

– Det är precis som att Ingvar Kamprad betalar tillbaka sin till sina gamla, trogna kunder. Han har fantastiska tankar och ger ju väldigt mycket, framför allt till äldre här, säger rektorn.

Pengaregn

Men det skulle visa sig att pengar kom från oväntat håll två gånger om – på tjugo minuter.

Knappa halvtimmen efter rektorn på Grimslövs folkhögskola tog emot det glädjande samtalet om ett tillskott på 250 000 kom nästa samtal.

En kollega till honom kom inrusande och berättade om pengaregnet.

– Vi hade sökt ett bidrag hos region Kronoberg. Och det bidraget på 300 000 kronor fick vi. Det var ingen dålig start på arbetsdagen, och framför allt inga dåliga tjugo minuter, skrattar Tannerfalk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag