Ingvar Kamprad skänker fem miljoner kronor till Älmhults kommun. Foto: Mats SamuelssonIngvar Kamprad skänker fem miljoner kronor till Älmhults kommun. Foto: Mats Samuelsson
Ingvar Kamprad skänker fem miljoner kronor till Älmhults kommun. Foto: Mats Samuelsson
Tomas Rikse, kommunchef och Malin Blom, kommunikationschef tar emot gåvobrevet till Älmhults kommun av Eva Lundell Fragnière. Foto: ÄLMHULTS KOMMUNTomas Rikse, kommunchef och Malin Blom, kommunikationschef tar emot gåvobrevet till Älmhults kommun av Eva Lundell Fragnière. Foto: ÄLMHULTS KOMMUN
Tomas Rikse, kommunchef och Malin Blom, kommunikationschef tar emot gåvobrevet till Älmhults kommun av Eva Lundell Fragnière. Foto: ÄLMHULTS KOMMUN

Ingvar Kamprads oväntade miljongåva

Publicerad

Här är Ingvar Kamprads miljongåva till Älmhult.

För att främja Ikea-kommunens äldre skänker Kamprad fem miljoner kronor till kommunen.

– Ingvar är jätteglad att kunna bidra till en mötesplats där äldre människor kan samlas för gemenskap, information och kunskap, säger Ingvar Kamprads assistent Eva Lundell Frangière.

Det var i går, torsdag, som gåvan lämnades över till kommunen.

I gåvobrevet, som överlämnades av Ingvar Kamprads assistent, framgår tydligt att pengarna – hela fem miljoner kronor – endast får användas till etablering och mötesplats i fastigheten Vita huset.

Vita huset var tidigare ett förlossningshem och en barnavårdskola. Det är också platsen där Ingvar Kamprad förlöstes för 90 år sen i mars, skriver Smålandsposten.

Ingvar Kamprad är glad att bidra

Fastigheten ska bli en plats dit äldre personer i kommunen kan söka sig för gemenskap, kunskap och information, skriver Älmhults kommun på sin hemsida.

– Från kommunens sida är vi oerhört tacksamma över gåvan, som kommer till god användning nu när vi ska rusta upp Vita korset-huset. Huset ska bli en mötesplats för såväl unga som gamla och de pengar vi har fått kommer att användas helt enligt Ingvars önskemål, säger Tomas Riks, kommunchef, i pressmeddelandet.

Ingvar Kamprads assistent Eva Lundell Frangière hälsar:

– Ingvar är jätteglad att kunna bidra till en mötesplats där äldre människor kan samlas för gemenskap, information och kunskap.

Vidare vill hon inte kommentera femmiljonersgåvan.

"Varit på dekis"

Miljongåvan innebär att kommunens budget för projektet kan sänkas från 11 miljoner till sex miljoner.

Det är inte första gången mångmiljardären Ingvar Kamprad skänker stora summor pengar. I våras skänkte Ikea-grundaren 110 000 kronor till en grundskoleklass i hembygden Agunnaryd – för att de skulle kunna åka på studieresa till England.

Kort innan det gav han 100 miljoner kronor till allt från cancerforskning till gungstolsterapi.

Sommaren året innan det stod Agunnaryd på listan igen när Kamprad donerade 53 miljoner kronor till en stiftelse som ska göra det lättare att bo i byn.

När Ingvar Kamprad, den 23 december, höll det årliga jultalet för de anställda på Ikea i Älmhult berättade han att han känt sig lite trött på sistone:

– Jag har varit på dekis några månader, sa han då.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag