Ingvar Kamprad, 89, tar ett steg tillbaka och lämnar posten som ordförande i "Familjen Kamprads stiftelse". Foto: Patrik C Österberg All Over PreIngvar Kamprad, 89, tar ett steg tillbaka och lämnar posten som ordförande i "Familjen Kamprads stiftelse". Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Ingvar Kamprad, 89, tar ett steg tillbaka och lämnar posten som ordförande i "Familjen Kamprads stiftelse".

 Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Så sent som under sitt jultal för möbeljättens-medarbetarna i Älmhult i december, beskrev Ikea-grundaren hur han "varit på dekis" under hösten. Foto: Tomas LeprinceSå sent som under sitt jultal för möbeljättens-medarbetarna i Älmhult i december, beskrev Ikea-grundaren hur han "varit på dekis" under hösten. Foto: Tomas Leprince

Så sent som under sitt jultal för möbeljättens-medarbetarna i Älmhult i december, beskrev Ikea-grundaren hur han "varit på dekis" under hösten.

 Foto: Tomas Leprince

Ingvar Kamprad, 89, hoppar av uppdraget

Publicerad

Under sitt jultal pratade Ingvar Kamprad, 89, om att han varit "lite på dekis" under hösten.

Nu väljer Ikea-grundaren att hoppa av uppdraget som ordförande för "Familjen Kamprads stiftelse".

– Det är av åldersskäl han lämnar över ordförandeklubban, han fyller trots allt 90 år i år, säger Lena Fritzén, verkställande styrelseledamot.

Hösten 2011 skapades "Familjen Kamprads stiftelse".

Ikea-grundaren själv donerade 50 miljoner, Inter Ikea Group ca 900 miljoner och Kamprads sönder bidrog med ytterligare 900 miljoner genom Ikano Group.

I dagsläget beräknas stiftelsen ha en förmögenhet på 3,5 miljarder kronor.

Sedan stiftelsen bildades är det Ikea-grundaren Ingvar Kamprad själv som hållit i ordförandeklubban och valt sin styrelse.

Men från och med den 1 januari har den 89-årige smålänningen valt att ta ett steg tillbaka. Från och med årsskiftet är han bara vanlig ledamot – efter eget önskemål.

– Det är av åldersskäl han väljer att fatta detta beslut. Han fyller 90 i år och är vi så pigga när vi är 90 får vi vara glada, säger Lena Fritzén som är verkställande styrelseledamot.

Kamprad: "Varit på dekis"

Så sent som i december pratade Ingvar Kampras själv om sin hälsa under det årliga jultalet i Älmhult.

– Jag har varit på dekis några månader, sa han under den traditionsenliga jullunchen för Ikea-medarbetare.

Men enligt Lena Fritzén innebär ordförandeskiftet inte någon jätteförändring annat än på papperet.

– Det är ingen stor dramatik. Han kommer att vara med vid mötena precis som vanligt. Det är en liten styrelse så det spelar ingen större roll vem som håller i klubban. Alla har en röst och chansen att påverka, säger Lena Fritzén.

Beslutet att skifta ordförande fattades redan vid styrelsens senaste möte i slutet av november, men började gälla från och den 1 januari.

Förutom ändringen av ordförande ser styrelsen ut precis som den gjort de senaste fem åren.

Expert på stiftelsejuridik

Ny ordförande blir Katarina Olsson – professor i civilrätt vid Lunds universitet med stiftelsejuridik som specialområde - som tidigare varit vice ordförande.

– Det känns som ett mycket bra val, säger Lena Fritzén.

"Familjen Kamprads stiftelse" delar årligen ut runt 100 miljoner för att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning om bedrivs eller tillgodoser intressen i Småland.

– Och det gör vi med god framgång tycker vi, säger Lena Fritzén.

Styrelsen, som består av totalt sju ledamöter, har fyra möten per år. Ingvar Kamprad är i nuläget den enda styrelseledamoten med koppling till familjen Kamprad.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag