Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingrid Wall prisade hundarna som hittade dotterns kvarlevor

Danska polisen tog hjälp av specialtränade svenska sökhundar och deras förare. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska journalisten Kim Wall mördades under ett reportagearbete. Foto: Tom Wall

Nu har de tre hundarna Ace, Ben och Cross fått ta emot priset som "Årets polishund 2018" för sina insatser i att hitta den mördade journalisten Kim Walls kvarlevor.

Prisutdelaren var Kim Walls mamma Ingrid Wall.

"I dag hade jag förmånen att få dela ut pris till dessa hjältar", skriver Ingrid Wall i ett offentligt inlägg på Facebook.

I augusti 2017 blev den svenska journalisten Kim Wall mördad av dansken Peter Madsen ombord på hans ubåt. Han dumpade hennes kropp i havet och under utredningen las enorma mängder tid och energi på att hitta Walls kvarlevor i Kögebukten och Öresund.

Tre svenska kriminalsökhundar spelade en avgörande roll i sökandet. Danska polisen har nämligen själva inga hundar som kan söka på vatten och därför ombads Sverige om hjälp.

Kriminalsökhunden Ace. Foto: Emma Johansson

"ACE"

Fullständigt namn: Stenbury Yellow Sage Of Shadowdale ”Ace”

Ras: Labrador retriever

Förare: Lars-Göran Eriksson, region Stockholm

Ålder: Fem år 

 

Labrador retrieverhanen Ace främsta egenskap som kriminalsökhund är en otrolig arbetslust, berättar hans förare. 

– Han har en bra motor och har lätt för att koncentrera sig, även i stökiga miljöer. Några dåliga egenskaper har han inte!

– Om jag ska beskriva honom med tre ord så blir det: jobba, jobba jobba!

Kämpade mot tuffa omständigheter

Hjälpen kom i form av labaradoren Ace, springer spanieln Ben och schäferhunden Cross. De spenderade över tio dagar ute på sjön och tack vare deras vältränade luktsinnen kunde samtliga kvarlevor hittas.

 

LÄS MER: Så löste polishundarna bevisen mot Madsen 

 

Dagarna på havet innebär hårt arbete för hundarna och deras förare eftersom väderförhållandena var dåliga med regn och vågstänk. Det var dessutom en ny utmaning då hundarna tidigare inte sökt ute på öppna havet som nu.

I början av november stod det klart att Svenska Kennelklubben utsett hundarna till årets polishundar och på lördagen den 8 december delades priset ut.

– Det var första gången vi inte bara prisade en hund utan tre hundar men valet var inte svårt utan hela juryn var överens. Det är ett otroligt arbete som dom har gjort med tanke på de svåra omständigheterna, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska Kennelklubben.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hyllades av Ingrid Wall

Priset delades ut av Kim Walls mamma Ingrid Wall som skrev om utdelning i ett offentligt inlägg på Facebook.

"Idag hade jag förmånen att få dela ut pris till dessa hjältar på Stockholms hundmässa. Ben och Cross fick sällskap av Ace", skriver Ingrid Wall.

– Ingrid Wall var med och tackade så mycket för deras arbetsinsats som ju hjälpte familjen att få någon form av avslut. Applåden de fick var den varmaste och längsta applåden någonsin. Det var ett enormt stöd, säger Hans Rosenberg

Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall. Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Prisutdelningscermonin hölls i samband med Stockholm Hundmässa i Älvsjö som Svenska Kennelklubben arrangerar. SKK utser årets polishund tillsammans med representanter från polisen och polisens hundförarförbund.

Kriminalsökhunden Ben. Foto: LINUS ERIKSSON / SVENSKA KENNELKLUBBEN

"Ben"

Fullständigt namn: Elderdale Explorer ”Ben” 

Ras: Engelsk springer spaniel

Förare: Johan Esbjörnsson, region Syd

Ålder: Nio år

 

Nioåriga Ben är duktig på att växla mellan sök och markering och drivs av en stark söklust, berättar Johan Esbjörnsson som arbetat som hundförare vid polisen i snart 30 år. 

– Ben vill hela tiden söka. Han en snäll och go’ hund som är trevlig i vardagen och han bjuder på många skratt!

 

Johan har nominerats till utmärkelsen ”årets polishund” tre gånger tidigare och nu fick han ta hem vinsten tillsammans med Ben. Båda två slutar med andra ord sina karriärer på topp när de går i pension våren 2019.

"Fantastiska hundar"

Ben med sin förare Johan Esbjörnsson från region Syd, Ace med sin förare Lars-Göran Eriksson från region Stockholm och Cross med sin förare Hans Norberg från region Mitt prisades. Förfarna fick 7000 kronor vardera i resestipendium och hundarna fick varsitt smaskigt ben samt ett halvårs foder från Royal Canin.

 

LÄS MER: Hundarna hjälpte till att hitta Kim Wall – prisas 

Kriminalsökhunden Cross. Foto: PHILIPPE RENDU / SVENSKA KENNELKLUBBEN

"CROSS"

Fullständigt namn: Wiking Chidob Cross ”Cross”

Ras: Tysk schäferhund

Förare: Hans Norberg, region Mitt

Ålder: Sex år

 

Schäferhanen Cross beskrivs som en komplett hund med väldigt hög arbetslust, högt temperament och en förmåga att behålla koncentrationen i svåra miljöer. 

En nyfiken hund som hade allt hans hundförare Hans Norberg sökte.

– Det händer alltid något med den här hunden och ingen dag är den andra lik, säger Hans och berättar att kollegerna brukar fråga efter ”dagens Cross” för att höra vad han hittat på just den dagen.

– Det är svårt att sammanfatta honom med tre ord då allt är viktigt men jag skulle nog säga; engagemang, energi och koncentrationsförmåga, avslutar Hans.

På kvällen efter mässan uppmärksammades hundarna och deras förare på en middag med domarna.

– Poliserna var där med sina familjer medan hundarna låg uppe på hotellrummen och gnagde på sina saftiga ben. Det var ett fantastiskt mottagande på middagen. Hundarna och deras förare gör ett otroligt arbete för samhället, alla tjänar på den insats dem gör. Vi vill verkligen uppmärksamma vilka fantastiska hundar det här är, säger Hans Rosenberg. 

POLISENS TJÄNSTEHUNDAR:

Polisens hundar kan delas upp i patrullhundar och specialsökhundar.

Patrullhundar är ofta schäferhundar och används för skydd, spårning, att jaga rätt på folk och vid demonstrationer och andra ordningsuppdrag.

Patrullhundarna har tuffare arbetsmiljö och har därför i allmänhet kortare tjänstgöringstid än specialsökhundarna.

 

Det finns 40 specialsökhundar i Sverige, varav sex kan söka på vatten. 

Specialsökhundar kan delas in i olika grupper.

 

Brandhundar: Söker efter eldsvådor och söker efter brandfarliga vätskor och liknande. Syftet är att kunna klarlägga om en brand varit anlagd. Brandhundar tränas också på att söka efter sperma.

 

BPU-hundar: En brottsplatsundersökningshund kallades förut spotthund och söker efter spår efter en gärningsman på en brottsplats. Den söker efter bland annat saliv, blod och hår.

 

Kriminalsökhundar: Söker efter blod, sperma och lik. Svenska kriminalsökhundar tränas, till skillnad från till exempel danska hundar, till att söka även i vatten. Kriminalsökhundarna används på platser där det begåtts ett grovt brott, ett sexualbrott eller när man letar efter en avliden person.

 

Narkotika- och vapenhundar: Kan även söka efter sedlar och, har man upptäckt, pass - då dessa är tillverkade av liknande papper och färg som sedlar.

 

Bombhundar: Söker efter och markerar var det finns explosiva ämnen. Använd ofta preventivt i samband med större evenemang.

 

Svenska polishundar skyddas inte av någon speciell lagstiftning. Om man ger sig på en polishund räknas det som skadegörelse.