Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrid Wall: ”Skulle vi ge efter har ondskan segrat”

Ingrid Wall berättar om sorgen i Sommar i P1.Foto: Sveriges Radio
Kim Wall blev 30 år gammal.Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Journalisten Kim Wall, 30, hade sovit tryggt i sin gamla flickrumssäng hemma i Trelleborg – dagen efter var hon för alltid borta. 

Nu beskriver mamma Ingrid Wall sorgen när det värsta händer – och hur Kims kvarglömda tandborste blev en viktig detalj för polisen.

– Det finns ingen manual för föräldrar vars barn blivit brutalt mördade, säger Ingrid Wall i "Sommar i P1"

Trelleborgarna Ingrid och Joachim Wall fick under 2017 uppleva det mest fruktansvärda som föräldrar kan uppleva – de förlorade sin dotter Kim Wall, journalisten som föll offer för ett fruktansvärt mord.

I sitt sommarprat beskriver Ingrid Wall hur livet vändes upp och ner för exakt ett år sedan.

– Den ilskna telefonsignalen river sönder stillheten i sovrummet, de röda digitalsiffrorna på väckarklockan visar 05.31, det är fredag morgon den 11 augusti 2017 och livet ska aldrig mer bli detsamma, inleder Ingrid Wall.

Kim Wall försvann när hon befann sig ombord på en ubåt i Öresund för att skriva ett reportage och föräldrarna höll in i det sista upp hoppet om att dottern skulle vara vid liv. 

"Mamma kan lossa greppet"

Hon beskriver Kim Walls födelse och uppväxt. Hur det stod allt tydligare att den  nyfikna lilla flickan som växte upp i ett journalisthem, ville ut i världen.

– Redan den första dagen i sitt liv fick hon det smeknamn som följde henne hela vägen upp till smekåldern, Mumlan. Namnet kom sig av hennes egenhet att liksom gosa in sig i filten, lägga sig till rätta under den, på min pappa Åkes modersmål tyska kallas det "einmummeln", och vips fick den lilla prinsessan sitt namn, säger Ingrid Wall.

Kim Wall gav sig ut i världen nästan direkt efter att hon gått klart gymnasiet – hon hade stora drömmar och ännu större ambitioner, beskriver Ingrid Wall.

 

LÄS MER: Minneslopp över hela världen – till Kim Walls ära 

 

"Det finns ingen manual för föräldrar vars barn blivit brutalt mördade", säger Kim Walls mamma Ingrid.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Samtidigt som hon genom sitt frilansade lyckades bygga upp ett allt starkare namn som utrikeskorrespondent var hon alltid deras lilla dotter som ständigt befann sig på vift ute i världen. Hon beskriver när Kim flyttade till Köpenhamn och hur orosklumpen i magen tillfälligt stillades.

– Kim är i Köpenhamn, 45 minuter från föräldrahemmet. Hon ska förvisso återigen flytta till Kina men för första gången inte ensam utan tillsammans med Ole. Om hon blir sjuk, cyklar omkull eller råkar ut för något annat...

– ...Då finns kärestan där vid hennes sida. Mamma kan lossa på greppet åtminstone lite grann. Det spelar ingen roll hur gamla ens barn blir, i föräldrarnas ögon är de alltid små och behöver tas om hand.

Glömda tandborsten hjälpte polisen

Dagen efter att Kim Wall försvunnit dyker ubåten upp – utan henne. Madsen grips misstänkt för att ha dödat henne – vilket kommer som en chock för föräldrarna.

– Hon har råkat ut för en olycka. Någon annan tanke finns inte hos oss, säger Ingrid Wall.

Den 12 augusti – dagen efter att försvinnandet konstaterats – ställdes Madsen inför häktningsförhandling. Senare samma dag kom polisen till Walls hem.

– Efterhand som timmarna går sjunker hoppet för att försvinna totalt vid 17-tiden när två poliser ringer på dörren. 

Poliserna berättade att Peter Madsen uppgett att Kim Wall dog i en olycka ombord på båten när hon fått ubåtens lucka i huvudet. De bad om att få något med dotterns DNA på sig – och Kim – som alltid hade sin fasta punkt hemma hos föräldrarna – hade lämnat något efter sig.

 

LÄS MER: Kim Walls föräldrar skriver bok om dottern 

 

 

– Hon mer eller mindre bodde i sin stora svarta resväska. En fast punkt fanns, en som aldrig förändrades, flickrummet hemma hos oss. Det står lika dant i dag som när flyttade hemifrån för tio år sedan. Hon ville ha det så, en hemmabas, ett ställe dit hon kunde återvända när som helst, säger Ingrid Wall.

– Av en slump hade hon glömt tandborsten i min tandborstmugg när hon dagen innan sov över i sitt gamla flickrum, den fick polisen med sig i en plastpåse, säger Ingrid Wall.

Hon berättar att när poliserna gått kommer för första gången tårarna.

Kroppen hittades styckad

Hon beskriver hur föräldrarna de följande veckorna, som senare blir månader, säger till varandra "nu kan det inte bli värre" – men det blir det i slutet på augusti när den danska polisen ringer upp igen.

– Jocke tar samtalet och jag förstå på hans bleka ansikte att det här inte är det besked vi fruktat men ändå varit beredda på att få. Det är något, om möjligt, värre. Han säger att det inte är en hel kropp man har hittat. 

Under de följande månaderna står det allt mer tydligt att Kim Wall inte dött av någon olycka utan blivit mördad, trots vad den nu dömde mördaren Peter Madsen påstår.

 

Minnestund till minne av Kim Wall på Östra Stranden i Trelleborg.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

– Det tar 111 dagar innan polisen och dykarna hittar de sista delarna, Kims armar. Mitt i det absurda, fasansfulla och obegripliga känns det trots allt som en lättnad. Kim kommer hem till oss igen, hela Kim.

Ingrid Wall beskriver familjens gränslösa tacksamhet till dykarna, de danska poliserna, de svenska hundförarna som gav sitt yttersta för att hitta hela kroppen.

– Otaliga gånger under det här året har vi fått frågan hur vi orkar. Svaret är enkelt. Det finns inget alternativ. Vi måste orka. Skulle vi ge efter har ondskan segrat ännu en gång. 

"Mer än vad en mor kan uthärda"

Hon berättar sedan om den fasansfulla sanningen som uppdagades under den tolv dagar långa rättegången – och hur familjens alla frågor trots allt ännu inte blivit besvarade.

– Vi kommer inte få veta vad som hände där nere i djupet av Öresund och antagligen är det bäst så. De bilder som främst nattetid växer fram i huvudet är mer än vad en mor kan uthärda, säger Ingrid Wall.

En tröst i den nattsvarta sorgen blev för föräldrarna att förvalta Kim Walls minne. Att sprida ordet om hennes livsgärning och starta minnesfonden i hennes namn. Samtidigt har familjen fått ett enormt stöd från hela världen och på stranden utanför deras hus har ett hjärta växt fram, utlagt av stenar.

– Hjärtat med bokstäverna Kim har blivit en symbol för kärlek, gemenskap och solidaritet. Nästan dagligen ser vi människor som symboliskt lägger till ytterligare en sten vid hjärtats kant. När vi hade vårt sista avsked av Kim i början av ju avslutade vi ceremonin just vid hjärtat. I all sin enkelhet säger det allt..

 

LÄS MER: Pojkvännen om saknaden: ”Vet inte vart jag är på väg” 

 

"Hon kommer finnas kvar hos oss. För alltid", säger Ingrid Wall i sitt sommarprat i P1 där hon berättar om sorgen efter dottern Kim.Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Hyllar dotterns arbete

En stor del av Ingrid Walls sommarpratat går åt att hylla dotterns arbete världen över med att skildra utsatta, osynliggjorda, människors berättelser. 

– Vår uppgift nu och så länge vi lever är att hålla Kims namn högt. Vi hoppas och tror att hon ska bli en förebild för andra kvinnor och för andra journalister. Kim kommer göra skillnad, långt, långt efter att hon kliver ombord på den hemmagjorda ubåten för att aldrig komma tillbaka.

Sitt sommarprat avslutar hon med en eloge till Kim Walls otaligt många vänner världen över som har hört av sig och kommit och på besök i Trelleborg, hon beskriver att de blivit "som en ny familj".

–  Tillsammans kan vi skratta och gråta, le åt våra minnen och njuta av att vi haft Kim i våra liv. Hon kommer att finnas kvar hos oss. För alltid.

Ingrid Walls Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 den 10 augusti och sänds i P1 kl. 13.00.