Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiggeriförbudet stoppas – nu överklagar kommunen

Vellinge kommun får inte införa ett förbud mot tiggeri.
Foto: PER WISSING
"Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat", skriver Förvaltningsrätten i sitt domslut.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN

Förvaltningsrätten i Malmö går på länsstyrelsens linje och säger nej till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun.

– En lika märklig argumentation som senast, tycker kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Nu begär kommunen ännu en prövning.

– Det var väl väntat att det blev beslutat så här, om jag ska vara ärlig. Det känns som att man måste pröva det här längre upp för att få ett prejudikat. Samtidigt tycker jag att deras argumentation är lika märklig som när ärendet var i länsstyrelsen, att vi inte har påvisat olägenheter. Det måste vara upp till kommunen, invånare och politiker där, att anse vad som är bäst för kommunen, säger Carina Wutzler till TT.

"Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat", skriver rätten i sitt domslut.

Skiljaktig mening

Men en skiljaktig nämndeman anser att utredningen visar att passivt insamlande av pengar medför en stor olägenhet för många människor i kommunen, att ett förbud inte innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet och att det därför inte bör vara tillåtet med tiggeri på de platser som kommunen angett. Men majoriteten i rätten – två nämndemän och en domare – har en annan uppfattning.

Vellinge kommun beslutade i kommunfullmäktige den 20 september förra året att införa ett förbud mot tiggeri inom vissa områden i Vellinge, Skanör och Höllviken. Men den 23 oktober upphävde länsstyrelsen beslutet med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen. Och detta överklagades i november förra året av Vellinge kommun, och nu har överklagandet alltså prövats av förvaltningsrätten i Malmö.

Kommunalrådet Carina Wutzler (M) i Vellinge ger sig inte. Hon vill överklaga beslutet ännu en gång.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Carina Wutzler säger att tiggerifrågan är intressant för flera kommuner i landet.

– Jag vet att man vill få bättre möjligheter och bättre verktyg för kommuner att införa förbud. Det visar på att det finns en otydlighet i lagstiftningen, säger Carina Wutzler.

Överklagande väntar

Nu avser Vellinge kommun att gå vidare till kammarrätten för en ny prövning.

– Med tanke på att argumentationen är densamma som hos länsstyrelsen, och att jag inte tycker att den håller, så är absolut min spontana kommentar att vi går vidare, säger hon.

Hon upplever att många andra kommuner i hela Sverige följer Vellinges process med stort intresse.

– Och oavsett partitillhörighet, jag tycker inte riktigt att det här är kopplat till det, säger Wutzler.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!