Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inget danskt beslut om att stoppa sprutor"

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Kanyler och sprutor har stoppats i Danmark.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister, har inget beslut om att stoppa lastbilar med sprutor fattats i Danmark.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kanyler och sprutor som ska användas i Sverige vid vaccineringen mot covid-19 har stoppats i Danmark.

Bland annat har material på väg till Region Blekinge stoppats, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Men enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, har inget sådant beslut fattats i Danmark. 

Enligt Aftonbladets avslöjande ska sprutor och kanyler som används till coronavaccin på väg till Sverige ha stoppats i Danmark.

Svenska regeringen har behövt medla med grannlandet för att försöka hitta en lösning.

– Volymer som skulle ha levererats till Blekinge har inte kommit på grund av den danska statens agerande, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge, till Aftonbladet. 

”Annullerats av grossisten”

Orsaken till att leveranserna stoppats uppgavs vara att de danska myndigheterna kommit med nya direktiv som innebär att kanyler och sprutor som importeras till Danmark även ska levereras inom landet.

Men enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, har inget sådant beslut fattats i Danmark.

”Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare i kväll (torsdag). Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten”, skriver Hallberg i en kommentar till TT.

TV: Fler nyheter om corona

Läkare oroar sig för brittiska mutationen: ”Kan gå blixtsnabbt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!