Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget åtal mot 70-åring som utförde lönnmord

Mannen tillhörde en grupp mujahedin som denna. Hans grupp utförde lönnmord på sovjetiska trupper i Kabul Foto: NORDAHL/ALEKSANDER / DAGBLADET
Foto: EXPRESSEN/KVP

Åklagare har lagt ned förundersökningen mot en snart 70 år gammal man bosatt i Malmö som berättat hur han ingick i en grupp motståndsmän som genomförde lönnmord i Afghanistan.

– Han gjorde inget annat än vad man förväntas göra mot en ockupationsmakt, advokaten säger advokat Andréas Björkman.

Mannen kom till Sverige efter att ha flytt från Afghanistan till Iran. För cirka fyra år sedan sökte han asyl. Under asylprocessen berättade mannen självmant om vad han gjort i Afghanistan. Det ledde till att vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand inledde förundersökning mot honom för grovt folkrättsbrott.

Beslutet att lägga ned förundersökningen kom häromdagen. Krigsbrottskommissionen har inte kunnat styrka att det han gjort skulle vara ett krigsbrott. Det som åklagare och polis granskat är att mannen under fyra år mellan 1985 och 1989 var ställföreträdande befäl inom en grupp som ingick i mujahedin, en motståndsrörelse som slogs mot sovjetiska trupper under samma period.

Mördade nyckelpersoner

Gruppen utförde mord i i Kabul mot nyckelpersoner och den snart 70-årige mannen har med egna ord beskrivit hur han organiserade ett stort antal sådana mord. Men mannen har varit också hävdat, när han berättat om morden, att samtliga som mördades arbetade för sovjetiska militär eller var stridande sovjetiska soldater eller officerare. 

Gruppen mördade även afghanska tjänstemän som samarbetat med sovjetisk militär bland annat en man som medverkat till massavrättningar av civilbefolkning, har mannen uppgett.

– Det min klient gjorde var inget annat än vad man förväntas göra mot en ockupationsmakt, säger Andréas Björkman som är mannens ombud.

Han var dock inte den högste ledaren för gruppen. Den som ledde gruppen och kallades för kommendant var en av hans bröder.

Flydde till Sverige

– Efter att Sovjetunionen lämnat Afghanistan blev talibanerna den dominerande kraften. Min klient blev fängslad och torterad. Två av hans bröder mördades. En tredje är spårlöst försvunnen. Det var därför han flydde till Iran, säger Andreas Björkman.

Den afghanske mannen bor i Malmö. Här har han sin närmaste familj som har fått uppehållstillstånd. Han har själv fått ett tillfälligt uppehållstillstånd eftersom det inte går att utvisa honom till Afghanistan. Där har talibaner numera börjat återta sina positioner.

Mannen har överklagat beslutet att inte ge honom permanent uppehållstillstånd. Nyligen avslutades den muntliga förhandlingen i Migrationsdomstolen i Malmö. Migrationsverket stod då fast vid att mannen begått krigsbrott och därför inte ska få uppehållstillstånd.

– Dagen efter förhandlingen fick jag beslutet att åklagare lagt ned förundersökning om misstänkt folkrättsbrott, säger Andréas Björkman.

Han har nu lämnat in i beslutet att brott inte kan styrkas till Migrationsdomstolen vars dom kommer inom cirka fyra veckor.