Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inger, 76, kan tvingas åka en mil för att hämta posten

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Inger Johansson, 76, känner sig besviken på Postnord, berättar hon.
Foto: PRIVAT
ARKIVBILD. Postnord menar att det hela grundar sig i en säkerhetsfråga.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inger Johansson, 76, fick hem ett utskick från Postnord. 

Där stod det att hon kan komma att behöva åka en mil för att hämta sin post – om inte bostadsrättsföreningen flyttar samtliga postlådor till tomtgränsen.

– De som är 80 år gamla med rullator och utan bil kan inte hämta posten en mil i väg, säger Inger.

I förra veckan fick alla boende i bostadsrättsföreningen Lyckansberg i Växjö ett utskick från Postnord, något som Smålandsposten också skrivit om. 

Från och med den 10 januari måste samtliga på Lyckansberg åka en mil för att hämta sin post – om inte rätt åtgärder tas.

Jag har vid ett flertal tillfällen sökt er styrelse och påtalat de brister i placering av postmottagningen som finns i området. Bristerna har inte åtgärdats och det har inte heller presenterats någon rimlig tidsatt åtgärdsplan, därför kommer postutdelningen till er att förändras”, skriver Postnord i utskicket.

Det får nu Inger Johansson, 76, att rasa – som inte tycker att man ska behöva flytta postlådorna då bilarna får plats, menar hon. 

– De menar på att de vill att vi ska samla ihop postlådorna vid tomtgränsen, som är ungefär 200 meter ifrån mig, för att de inte vill köra i området. Postnord menar att det är för trångt men det finns utrymme för flyttbilar, räddningstjänst och ambulans. Vår bostadsrättsstyrelse har överklagat beslutet två gånger, säger hon.

”Som ett hot”

Postnord och styrelsen ska hålla möte för att förhandla om problemet.

– I Postnords utskick stod det precis som att det var ett hot. I vårt område finns det förhållandevis stora utrymmen mellan husen, säger Inger och fortsätter:

– De som är 80 år gamla med rullator och utan bil kan inte hämta posten en mil i väg. Det är Postnords skyldighet att utföra den här samhällsservicen. 

Stefan Wihlborg är ordförande i bostadsrättsföreningen Lyckansberg och menar att det inte är logiskt att behöva flytta postlådorna. 

– Vi måste flytta alla brevlådor till tomtgränsen för att Postnord menar att det utgör en säkerhetsrisk. Vi har haft skyltar att fordonstrafik är förbjuden tidigare – men självklart släpper vi igenom färdtjänst, ambulans och postutdelning – men de skyltarna är borttagna. Ingen annan tycker det är för trångt förutom Postnord, säger han.

”Vissa har inte ens dator”

Stefan Wihlborg menar att många äldre i området inte har någon bil – och kan inte heller gå i halkan.

– Det slår hårdare för de äldre eftersom de har mer post. Vissa har inte ens dator. Vi ska ha möte med Postnord för även om vi går med på deras krav att flytta postlådorna så hinner vi inte till deras krav den 10 januari. 

Robert Andersson, Postnords terminal- och distributionsområdeschef i Växjö, säger att han helst vill se en lösning som passar alla parter. 

– Jag hoppas vi kan träffa boende och styrelse och att vi kan reda ut problemet, säger han till Kvällsposten. 

Robert Andersson berättar att de från Postnords sida skickade ut brev med beslutet i juni i år, något som bostadsrättsföreningen senare överklagade. 

Sedan dess har frågan varit uppe i allmänna rådet hos Post- och telestyrelsen. 

– Just nu är det för trångt, vi vill inte riskera att köra på någon. Vi måste kunna dela ut post tryggt och säkert. 

De boende själva säger att ambulans och färdtjänst kommer in, varför är det för trångt för er? 

– Det är skillnad på sak och sak, vi kör varje eller varannan dag. Vi vill hitta ett ställe för lådor som passar för dem och för oss och förväntar oss ett svar från föreningen med en plan, men det har vi inte fått, säger Robert Andersson. 

– Det måste funka för alla, annars blir det inte bra. SE FLER NYHETER: Martins psykbryt på Postnord blev viral

Här tappar Martin det på Postnord • Se virala klippet