Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pågatågen kör som vanligt – hotet om vild strejk avblåst

Foto: BILDBYRÅN
Huvudskyddsombudet Ola Brunnström.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Det blir ingen vild strejk bland anställda på Pågatågen. 

Huvudskyddsombudet Ola Brunnström får behålla sitt jobb. 

– Det här är en bra nyhet, säger han till HD/Sydsvenskan

Anställda på Pågatågen hotade med att gå ut i vild strejk efter att trafikföretaget Arriva hotat att säga upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström. 

Enligt Seko är orsaken en formulering från Ola Brunnström i ett mejl i oktober ”Var inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”.

Under måndagen hölls ett möte mellan Ola Brunnström och Arriva. När det var över kom beskedet att Ola Brunnström och Arriva hade kommit överens. Strejken blåses därmed av.

– Jag får behålla jobbet. Det här är en bra nyhet. Jag gillar mitt jobb och att köra tåg, säger Ola Brunnström till HD. 

Enligt Arriva var det aldrig tal om att avskeda Ola Brunnström.

– Det var ett bra möte, Jag vill inte gå in på ytterligare detaljer. Vi ser hela den här saken som utagerad, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

”Oerhört illa skött”

Fackförbundet SEKO kunde inte stå bakom eller uppmuntra till strejken då det råder fredsplikt när det finns ett kollektivavtal. De uppmanade sina medlemmar att inte delta.

– Men jag kan säga att vi har full förståelse för att våra medlemmar är upprörda på Arriva, företaget har verkligen gått över alla rimliga gränser, sa Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på SEKO under helgen.

Strejkhotet har fått stor uppmärksamhet. Socialdemokraterna i Skåne har kritiserat Arrivas agerande och anser att trafikföretaget borde ta till sig kritiken från Seko och personalen.

– Det här är oerhört illa skött av Arriva och ett oseriöst agerande av ett etablerat företag. Vi har varit kritiska en längre tid mot hur de behandlar personalen, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Imamen utgör ett hot enligt Säpo – släpptes fri.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!