Efter händelsen satte tungt beväpnade poliser akutmottagningen under hård bevakning. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWSEfter händelsen satte tungt beväpnade poliser akutmottagningen under hård bevakning. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS
Efter händelsen satte tungt beväpnade poliser akutmottagningen under hård bevakning. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS
Polisen har hittat flera tomhylsor på platsen för skjutningen. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWSPolisen har hittat flera tomhylsor på platsen för skjutningen. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS
Polisen har hittat flera tomhylsor på platsen för skjutningen. Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS

Polisen tvekar inte: "Sköt för att döda"

Publicerad

De båda männen kom ut från fängelset i juli förra året. Nu är en av dem död och den andre ligger allvarligt skadad på sjukhus.

Polisen jagar de skyldiga till fredagskvällens skjutning på Närlunda i Helsingborg.

– Det är ingen tvekan om att avsikten var att döda, säger kommissarie Tommy Lindén.

Larmsamtalen kom strax efter klockan 22. Folk hade hört fyra, kanske fem skott avfyras. När polisen kom till platsen var en 22-åring död och en 23-åring skadad.

– Han är för svårt skadad för att kunna förhöras i nuläget, säger Tommy Lindén, som är chef för polisens utredningssektion i nordvästra Skåne.

– Förhoppningsvis kan vi höra honom under söndagen.

Direkt efter händelsen sattes akutmottagningen under hård bevakning. Tungt beväpnad polis både utanför och inne i byggnaden skulle förhindra ett nytt attentat.

På Närlunda i Helsingborg hittades en 22-åring död och en 23-åring skadad.Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS

Tomhylsor har hittats

Tomhylsor har hittats på platsen för skjutningen, uppger Helsingborgs Dagblad. Men polisen vill inte säga hur många.

Det finns heller ingen uppgift om varför de båda männen befann sig vid Närlundavägen i fredags kväll eller hur de har kommit dit. Polisen har inte hittat någon bil som de kört.

 

LÄS MER: En död efter skottlossning 

 

På lördagen fortsatte det arbete som polisen påbörjade kvällen innan med att söka vittnen och knacka dörr i Närlundaområdet.

Parallellt med det söker utredarna efter gärningsmännen i de kriminella nätverk som finns i Helsingborg – och där de skjutna männen anses ha ingått.

Även inne på akutmottagningen hade polisen satt ut beväpnade bevakning.Foto: JAN EMANUELSSONTOPNEWS

Motivet inte intressant

Båda stämmer med bilden av vilka som brukar vara inblandade skjutningar. Unga kriminella män utan fast arbete, med kopplingar till gäng. Tidigare straffade.

– Det är ungefär som det brukar vara i den här typen av mord.

Varför just de här båda utsatts för ett attentat just nu har polisen ingen uppfattning om.

– Nej, det har vi inte och det är ingenting heller som vi jobbar med, säger Tommy Lindén.

– Vi bryr oss överhuvudtaget inte om det för då är risken att vi hamnar oerhört snett i utredningen. Motivbilden kommer sist. Nu är det kartläggning av offren och traditionellt polisarbete.

Polisen satsar för att förhindra ännu ett attentat efter fredagens skjutning.Foto: JAN EMANUELSSON/TOPNEWS

Grova våldsbrottslingar

På Facebook beklagar den dödes vänner sorgen. Han beskrivs i väldigt positiva ordalag och kallas bland annat en "ängel" som nu fått komma till paradiset.

Men båda männen var väl kända av polisen efter en flerårig brottskarriär, trots sin relativt låga ålder. De hade avtjänat straff för grova våldsbrott och släpptes i juli 2017.

Under tiden som gått sedan dess tycks de inte ha väckt polisens uppmärksamhet.

23-åringen dömdes i och för sig till ett kortare fängelsestraff för trafikbrott i höstas, men brotten hade begåtts våren 2016.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag