MED KÄNSLA FÖR SPRÅK. Minst tolv språk kan Ola Wikander - många av dem är helt okända för de flesta. I maj kommer boken "Posten och cirkelmakaren". Foto: Svensson Susanne
MED KÄNSLA FÖR SPRÅK. Minst tolv språk kan Ola Wikander - många av dem är helt okända för de flesta. I maj kommer boken "Posten och cirkelmakaren". Foto: Svensson Susanne

Ingen snackar som Ola

Publicerad
Uppdaterad
LUND. Pratar du ugaritiska, tochariska eller akkadiska? Då har du en samtalspartner i Ola, 26. Han förstår minst tolv språk, de flesta utdöda. I maj ger han ut sin första roman: "En komisk thriller med vissa filosofiska ambitioner".
Lundabon Ola Wikander, 26, har ägnat halva sitt liv åt att lära sig språk. Han började när han var tretton år och slår man ut hans kunskaper på ett snitt har han sedan dess lärt sig mer än ett språk per år.
Hela tolv språk kan han - och till det kommer flera språk som han har studerat lite eller kan till en viss del.
Och så modersmålet svenska förstås.
Men eftersom många av språken är utdöda är det inte för att tala, utan främst för att kunna förstå historiska texter han lärt sig dem.

Jobbar med pappa

I maj släpps boken "Poeten och cirkelmakaren" som Ola skrivit tillsammans med sin pappa Örjan, professor i antikens kultur och samhällsliv. Han har tidigare skrivit fackböcker, till exempel "I döda språks sällskap", och det här är Olas första roman. Men språket har en roll även i den.
Hans kunskaper har hjälpt honom att återge den historiska perioden.
- Boken har undertiteln "en antik skröna". Den utspelar sig år 37 före kristus och är grundad på en korrekt historisk bakgrund, men handlingen är rent skönlitterär. Jag kallar den för komisk thriller med vissa filosofiska ambitioner, säger han.

Liknar vår värld

Han berättar inlevelsefullt om den spännande intrigen som innehåller många olika människor och länder.Olas nya bok.
- Vi vill få fram att den antika perioden inte var så olik vår egen globaliserade värld. Det var ett väldigt mångkulturellt samhälle.
Ola hade inte svårt att jobba tillsammans med sin pappa. Det var i familjen som intresset för språk väcktes.
- Vi har skrivit läromedel tillsammans förut och det var han som lärde mig latin och grekiska när jag var tretton.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag