Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen ny skola i Svedala – de som finns byggs ut

Det kommer inte att byggas någon ny grundskola i Svedala.
Foto: JENS CHRISTIAN

Svedala får ingen ny grundskola.

Däremot ska Roslättsskolan byggas ut för att rymma ytterligare 200 elever.  

Även Marbäcksskolan, Naverlönnskolan och Aggarpsskolan kommer att få ta emot fler elever.

Svedala kommun beräknas växa med över 4 500 personer till år 2035 vilket innebär att det kommer att behövas plats för ytterligare 1 200 barn och unga i förskolor, grundskolor och gymnasium.

En enig utbildningsnämnd har nu beslutat att bygga ut existerande skolor istället för att bygga nya. 

– Vi har tagit ett grepp om hela Svedala kommun och sagt att vi måste ha det klart med skolplatser åtminstone till 2028. För det tar lång tid från ax till limpa att skapa nya skolor, säger nämndsordförande Hans Järvestam (M) till Sydsvenskan.

”Det är bra för utvecklingen”

Roslättsskolan byggs ut med en fristående byggnad för att få plats med ytterligare 200 barn från förskoleklass till årskurs tre.

– Vi kan bygga inom befintlig detaljplan. Där finns en stor idrottshall som föreningslivet använder på kvällarna, men på dagtid står den rätt mycket tom. Det finns också specialsalar, slöjdsalar och ett stort beredskapskök så vi behöver inte bygga ett nytt skolkök. Rektorn är också väldigt intresserad av att skolan blir större. Det är bra för utvecklingen och pedagogiken att få in fler lärare på skolan, säger Hans Järvestam (M) till tidningen.

Även Naverlönnskolan byggs om för att rymma två klasser till för förskoleklass till årskurs tre. Aggarpsskolan och Naverlönnskolan ska ta emot tre klasser till med elever i årskurs fyra till nio, men skolorna behöver inte byggas om.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!